Yan Yan (22) døde midt i Knut-hysteriet

Kosepanda fryktes drept av isbjørnstress.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Samtidig som Tyskland og verden forøvrig utbryter et massivt «ååååh» etter hvert som det dukker opp nye bilder og videoer av isbjørnbabyen Knut, også kjent som «Cute Knut», ble dyrehagen i Berlin plutselig rammet av sorg.

Den 22 år gamle pandaen Yan Yan, som tidligere har vært en av dyrehagens største attraksjoner, døde i går kveld. Hun ble funnet etter at bekymrede gjester varslet ansatte om at pandaen lå livløs i utendørsområdet der hun vanligvis rullet seg rundt og knasket bambusskudd, skriver Der Spiegel.

Det oppsto umiddelbart spekulasjoner om at det enorme oppstyret rundt de første framvisningene av Knut hadde blitt for mye for pandahunnen.

Hundrevis av pressefolk, direktesendinger på for eksempel CNN og rundt 30 000 besøkende i Berlin Zoo bare i helga har definititvt preget dyrenes omgivelser de siste dagene.• Se video av Knut som bader her!

Den offisielle dødsårsaken til Yan Yan er imidlertid problemer med fordøyelsen.

- Obduksjonen av Yan Yan viser at hun døde av hjertestans forårsaket av forstoppelse, sier veterinær Andreas Ochs til nyhetsbyrået AP.

Dyrehagens bjørneekspert, stakkar, er nå veldig glad og fryktelig trist samtidig.

- På den ene siden har vi Knut, som alle synes er fortryllende. Og nå Yan Yans død. Det er forferdelig - glede og sorg så tett på hverandre, sier Heiner Klös til avisa Bild.

DØDE AV FORSTOPPELSE: Pandaer kan bli rundt 30 år gamle, men Yan Yan døde etter 22. Tyske medier spekulerer i om oppstyret rundt isbjørnen Knut, som definitivt har overtatt tronen som dyreparkens søteste dyr, tok knekken på henne. Foto: MANUELA HARTLING/REUTERS
DØDE AV FORSTOPPELSE: Pandaer kan bli rundt 30 år gamle, men Yan Yan døde etter 22. Tyske medier spekulerer i om oppstyret rundt isbjørnen Knut, som definitivt har overtatt tronen som dyreparkens søteste dyr, tok knekken på henne. Foto: MANUELA HARTLING/REUTERS Vis mer

Da Yan Yan ble utlånt fra Kina til Tyskland i 1995, fikk hun nesten like mye oppmerksomhet som Knut får nå. Ironisk nok er nå Berlin Zoo opptatt med å bestille en ny ladning med 10 000 kosedyr-versjoner av Knut, etter at de første 2400 isbjørnene ble utsolgt - fra fabrikken i nettopp Kina.

«Ble Yan Yans hjerte knust av all oppmerksomheten den fordømte isbjørnungen fikk over gata?», spør Der Spiegel, og vil aldri få svar.

<B>UANFEKTET:</B> Tre måneder gamle Knut dusjet seg i hageslangen, gnistrende likegyldig til pandadødsfallet like ved.
<B>KAOTISK:</B> Flere hundre pressefolk og etter hvert flere titalls tusen besøkende har fått se Knut på nært hold.