Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Yang Peiyi er ikke stygg

Sier faren til jenta som fikk opptre under OL-åpningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Faren til Lin Miaoke (9), jenta som bare mimet under åpningsseremonien, forsvarer nå Yang Peiyi (7), sangfuglen som arrangørene mente var for stygg for tv-kameraene.

- Yang Peiyis utseende er OK. Etter mitt syn er hun ikke stygg. Hun er søt, sier faren Lin Hui til South China Morning Post.

Avsløringen av hvordan OL-arrangørene på kynisk vis lot Peiyi låne sangstemmen til den mer billedskjønne Li Miaoke er kanskje blitt den største skandalen i et av tidenes mest kontroversielle OL-arrangementer.

Avsløringene viser også at medlemmer høyt opp i kommunistpartiet krevde at Miaokes stemme måtte byttes ut.

Visste ikke at hun mimet

Det som ikke er like klart er om Miaoke var klar over at det var stemmen til Peiyi som nådde millioner av tv-seere, da hun stod i sin røde kjole og musefletter og sang «Ode til moderlandet».

Miaokes far, nyhetsfotograf i en kinesisk avis, forteller at han fikk den tunge jobben med å overlevere budskapet til datteren, etter at musikalsk ansvarlig under OL-åpningen hadde innrømmet jukset på kinesisk radio.

- Det er noe jeg må fortelle deg. Musikksjefen har akkurat annonsert at det ikke var du som sang under åpningsseremonien, forteller Miaokes far til The New York Times.

FOR STYGG: OL-arrangørene mente at Yang Peiyi (7) var for stygg for åpningsseremonien. Her blir hun intervjuet på kinesisk fjernsyn. Foto: AFP/SCANPIX
FOR STYGG: OL-arrangørene mente at Yang Peiyi (7) var for stygg for åpningsseremonien. Her blir hun intervjuet på kinesisk fjernsyn. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer

Partitopper krevde utskiftninger

Med avsløringen av Peiyi som den egentlige sangfuglen, kommer det også stadig fram nye detaljer om prosessen som førte fram til valget av både Peiyi og Miaoke.

Blant 10 utvalgte jenter var det lenge en ukjent, 10 år gammel jente som så ut til å få det ærefulle oppdraget. Det var helt til filmregissør og ansvarlig for åpningsseremonien, Zhang Yimou, mente jenta så for gammel ut.

Dermed stod valget mellom Peiyi og Miaoke. I et intervju med Beijing Music Radio forteller Chen Qigang, den musikkansvarlige, at partitopper fra Kinas mektige politbyrå hadde møtt opp på en av de siste prøvene, og krevd at Miaokes stemme måtte byttes ut.

Under press fra høyeste politisk hold, og i valget mellom en søt jente med en ikke så bra sangstemme, og en ikke så søt jente med en bra sangstemme, bestemte arrangørene seg for å bruke begge jentene.

Denne kyniske måten å bruke de to små jentene på, har vakt sterke reaksjoner. Kinas sensurmyndigheter har gjort sitt ytterste for å fjerne alle debattinnlegg på internett som kritiserer arrangørenes handlingsmåte. 

Bare hun ikke blir såret

Mens kineserne og utenomverdenen raser, forsøker Peiyi å ta det hele med fatning. Selv om det er blitt uttalt at hun ble dumpet fordi hun «var lubben og hadde ujevne tenner».

I et intervju på Kinas CCTV-kanal sier den sju år gamle jenta:

- Jeg er OK med det som har skjedd. Stemmen min er blitt brukt under opptredenen. Jeg synes det er nok, sier sangfuglen.

Heller ikke Miaokes far, Lin Hui, sier han er sint på grunn av det som har skjedd. Han sier at Peiyi og Miaoke er gode venner.

- Jeg bryr meg ikke om det som har skjedd. Det eneste jeg bryr meg om er at datteren min ikke blir såret av dette. Hun vil forstå når hun blir voksen, sier Lin til The New York Times.

Arrangørene har tidligere forsvart avgjørelsen om å holde Peiyi borte fra kameralinsene med henvisning til det som var «til det beste for nasjonen».

I en oppsiktsvekkende uttalelse i dag sier IOC-direktør Gilbert Felli at det som skjedde med Peiyi er sånn man må regne med.

- Du må være sikker på at artistene og sangen er på det høyeste nivået. Slik er det i sport, slik er det i livet, sier Felli, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Det store spørsmålet nå er om Yang Peiyi får sin revansj og får synge under avslutningsseremonien 24. august.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!