GÅR AV: Selv om Syriza tok en overlegen seier, trekker nå finansminister Yanis Varoufakis seg. Foto: AFP PHOTO / ANDREAS SOLARO / NTB scanpix   REUTERS/Alkis Konstantinidis/NTB scanpix
GÅR AV: Selv om Syriza tok en overlegen seier, trekker nå finansminister Yanis Varoufakis seg. Foto: AFP PHOTO / ANDREAS SOLARO / NTB scanpix REUTERS/Alkis Konstantinidis/NTB scanpixVis mer

Yanis Varoufakis går av som Hellas' finansminister: - Jeg skal være stolt over kreditorenes avsky

Går av på tross av overlegen seier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det skriver den greske finansministeren Yanis Varoufakis på sin egen blogg i dag.

Varoufakis går av på tross av at nei-siden, som han har kjempet for, vant med et overveldende flertall i gårsdagens folkeavstemming i Hellas.

Varoufakis sa forrige uke at han ville gå av dersom grekerne sa ja til kreditorenes krav om nye innstramminger. Natt til mandag ble det imidlertid klart at et overveldende flertall av grekerne, 61,31 prosent, hadde sagt nei.

- Stolt av kreditorenes avsky Vaourafakuis har vært en av de sterkeste nei-forkjemperne, og har stått støtt ved statsminister Alexis Tsipras' side. Samtidig ymter han frampå at han ikke er ønsket i forhandlingene om en avtale mellom Hellas og kreditorene, og det spekuleres derfor i om hans avskjed kan være en døråpner for videre forhandlinger.

- Like etter at resultatet av folkeavstemmingen var klart, ble jeg gjort kjent med at enkelte i eurogruppen ønsker at jeg skal holde meg borte fra møtene. Dette er noe statsministeren mener kan hjelpe ham med å få på plass en avtale. Derfor går jeg av i dag, skriver Varoufakis på sin blogg.

Videre skriver han at han vil støtte statsministeren i de knallharde forhandlingene med kreditorene, Det internasjonale pengefondet og Den europeiske sentralbanken. Han sier han også vil rådføre regjeringen om hvordan best å utnytte Hellas' nei i forhandlingene med EU.

- Jeg skal være stolt over kreditorenes avsky, skriver han.

Financial Times skriver at euroen allerede er på vei opp en snau halvtime etter Varoufakis' oppsigelse ble kjemt, og mener samtidig at dette baner vei for en løsning mellom Hellas og kreditorene.

- Dette er veldig store nyheter og en svært positiv utvikling. Den greske finansministeren har mistet tilliten hos eurosone-partnerne, og forhandlinger vil bli noe enklere, sier strategiker i ICBC Standard Bank Demetrios Efstathiuio, til Wall Street Journal.

Hastemøte Mens tusenvis av lykkelige «nei»-stemmende grekere strømmet til Santygma-plassen i hjertet av Aten for å feire at landet har sagt «nei» til ultimatumet fra Tyskland og resten av EU, har politikere og eksperter forsøkt å få klarhet i hva konsekvensene av avgjørelsen vil bli.

Hellas' overveldende nei-flertall øker usikkerheten i markedet, svekke euroen og føre til stort salg av aksjer, tror eksperter.

Det eksisterende låneprogrammet er utløpt, og det er uklart om kreditorene vil stille de samme kravene i nye forhandlinger. Tirsdag samles de 19 eurolandene til hastetoppmøte. Forhandlinger om en ny avtale må imidlertid gå raskt.

Hellas har allerede misligholdt låneforpliktelsene sine i IMF og kan komme til å gjøre det samme i ESB 20. juli. Faren for en uttreden av hele eurosamarbeidet er overhengende.

Saken oppdateres!