Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Yara brukte 1,5 milliader for å komme inn i Libya. Tjente bare 62 millioner på fem år

Korrupsjon til liten nytte.

KORRUPSJONSTILTALT: Tidligere konsernsjef Thorleif Enger i Yara er tiltalt for korrupsjon. Her er Enger i møte med Shukri Ghanem, daværende styreleder i National Oil Corporation. Foto: AFP Photo/Mahmud Turkia/NTB Scanpix
KORRUPSJONSTILTALT: Tidligere konsernsjef Thorleif Enger i Yara er tiltalt for korrupsjon. Her er Enger i møte med Shukri Ghanem, daværende styreleder i National Oil Corporation. Foto: AFP Photo/Mahmud Turkia/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 2009 la Yara 1,5 milliarder kroner på bordet for å komme inn i Libya. På fem år har investeringen bare gitt et bidrag til selskapet på 62 millioner kroner.

Det begynte bra for Yara.

Allerede i 2009 bidro fabrikken Lifeco i Libya, som Yara eier halvparten av, med 127 millioner kroner til Yaras konsernregnskap. Året etter tjente Yara ytterligere 179 millioner kroner, skriver Finansavisen.

Men i 2011 og 2012 endte det med tap på 133 og 196 millioner kroner.

Per tredje kvartal i 2013 har dermed Lifeco bare bidratt med 62 millioner kroner til Yara siden oppstarten. Hvis produksjonen hadde vært stabil kunne Yara tjent over 200 millioner kroner årlig, ifølge Finansavisen.

Det er den politiske ustabiliteten i landet etter den arabiske våren som er hovedforklaringen på de dårlige tallene.

Tirsdag ble det kjent at en militant gruppe blokkerte inngangen til den ene produksjonslinjen på fabrikken. Yara opplyser at denne produksjonslinjen foreløpig er stengt, mens resten av produksjonen fortsetter.

Onsdag vedtok Yara en bot på 295 millioner kroner fra Økokrim knyttet til korrupsjon relatert til blant annet etableringen i Libya.

(NTB)

Hele Norges coronakart