Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Yara hardt ut mot KLPs leder for ansvarlige investeringer

Får gjennomgå etter å ha gjort undersøkelser om Yaras håndtering av korrupsjonssaken.

SLÅR TILBAKE: Yaras styreleder Bernt Reitan mener at KLP, som har stilt spørsmål ved Yaras håndtering av korrupsjonssaken, opptrer i strid med etablerte prinsipper for eierstyring. Her er Yara-konsernsjef Jørgen Ole Haslestad og Yara-styreleder Bernt Reitan (til høyre) etter at Økokrim ga Yara International ASA et forelegg på 295 millioner kroner for tre tilfeller av grov korrupsjon i Libya, India og Russland. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
SLÅR TILBAKE: Yaras styreleder Bernt Reitan mener at KLP, som har stilt spørsmål ved Yaras håndtering av korrupsjonssaken, opptrer i strid med etablerte prinsipper for eierstyring. Her er Yara-konsernsjef Jørgen Ole Haslestad og Yara-styreleder Bernt Reitan (til høyre) etter at Økokrim ga Yara International ASA et forelegg på 295 millioner kroner for tre tilfeller av grov korrupsjon i Libya, India og Russland. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Yaras ledelse, som i forrige uke godtok et forelegg på 295 millioner kroner for korrupsjon i India, Russland og Libya, ser ikke med blide øyne på brevet de har fått fra KLPs leder for ansvarlige investeringer, Jeanett Bergan.

KLP er Yara-aksjonær.

I et brev fra desember i fjor stilte Bergan spørsmål om hvordan Yara har håndtert korrupsjonssaken, som skjøt fart etter at selskapet i 2011 kontaktet Økokrim.

Nå får hun svar på tiltale.

- Prinsippstridig «Vi har forståelse og respekt for deres ønske om mer utfyllende informasjon i denne saken, men det er samtidig vår oppfatning at deler av deres undersøkelser, herunder kontakt med andre styremedlemmer i Yara og tidligere Yara-ansatte, ikke er i tråd med etablerte prinsipper for eierstyring», skriver selskapet i svarbrevet som nå er lagt ut på Yaras hjemmeside.

- Vi har registrert Yaras synspunkter om KLP som eier. I denne saken har vi innhentet nødvendig informasjon for utøvelsen av vårt eierskap. Det å hente informasjon utenfor selskapet gjør vi i mange saker. Vi er opptatt av at selskapet gjør tilstrekkelig tiltak for unngå slike alvorlige hendelser i fremtiden, skriver Jeanett Bergan i en kommentar.

Yaras brev er undertegnet Bernt Reitan, styreleder i selskapet som har måttet tåle kritikk for å vente i tre år med å gå til Økokrim etter at mistanken først ble reist i 2008.

I brevet redegjør han for flere sider av  korrupsjonssaken, blant annet en transaksjon som Dagens Næringsliv i dag beskriver.

Russisk korrupsjon Ifølge avisa fikk et ukjent selskap på Kypros overført aksjer verd 800 millioner kroner fra Yara i 2011. Konsernsjef Ole Jørgen Haslestad kan ifølge DN fortsatt ikke svare på hvem som eide selskapet da det fikk aksjene.

Transaksjonen ses i forbindelse med en viktig leveranse for fosfat som ble inngått med russiske PhosAgro i 2007.

I Økokrims forelegg mot Yara går det fram at to ledende ansatte i PhosAgro ble bestukket av Yara, med et sted mellom 1,1 og 3,9 millioner dollar.

«Strekker oss langt» Bernt Reitan synes at han med det ni sider lange brevet har strukket seg langt overfor Jeanett Bergan.

«Vi vurderer at vi i svarene under strekker oss langt for å imøtekomme deres ønsker om mer utfyllende informasjon, og forventer at dere fremover vil forholde dere til selskapets styreleder og daglig ledelse ved behov for informasjon», skriver han i brevet

FÅR KRITIKK: Jeanett Bergan i KLP.
FÅR KRITIKK: Jeanett Bergan i KLP. Vis mer
Hele Norges coronakart