Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Yara korrupsjonssiktet av Økokrim

Økokrim har siktet Yara International for korrupsjon i forbindelse med et prosjekt i India.

AVTALEN I BOKS: Shukri Ghanem direktør i Libya's National Oil Corporation (NOC) og Thorleif Enger, direktør i Yara International ASA møtte pressen i Tripoli etter at avtalen var i boks 17 februar 2008. I forbindelse med at Yara selv varslet Økokrim om mulige straffbare forhold i Libya, har det dukket opp opplysninger om uregelmessige utbetalinger også i India.  Foto: AFP PHOTO/MAHMUD TURKIA/SCANPIX
AVTALEN I BOKS: Shukri Ghanem direktør i Libya's National Oil Corporation (NOC) og Thorleif Enger, direktør i Yara International ASA møtte pressen i Tripoli etter at avtalen var i boks 17 februar 2008. I forbindelse med at Yara selv varslet Økokrim om mulige straffbare forhold i Libya, har det dukket opp opplysninger om uregelmessige utbetalinger også i India. Foto: AFP PHOTO/MAHMUD TURKIA/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

8. april satte Yara i gang en ekstern gransking og varslet samtidig Økokrim om mistanke om et mulig straffbart forhold i forbindelse med selskapets investering i Lifeco i Libya.

I forbindelse med granskingsprosessen er det fremkommet opplysninger fra en intern varsler om et annet forhold, og Yara har gått til Økokrim med disse opplysningene, heter det i en pressemelding fra selskapet. Forholdene gjelder et prosjekt i India og går tilbake til perioden 2006-2007. Prosjektet tok sikte på å etablere et joint venture for produksjon og salg av gjødsel, men det ble ikke realisert.

Den foreløpige granskingen har påvist en utbetaling på 1 million dollar til en tredjepart.

Det er på grunnlag av disse opplysningene Økokrim har startet etterforskning.
- Helt uavhengig av hva Økokrim konkluderer med, er det svært alvorlig for oss at det kommer en siktelse. Vi samarbeider med Økokrim og avventer den videre etterforskningen. Jeg er fornøyd med at granskingen vi har igangsatt også har brakt denne saken til overflaten, men er skuffet over at den ikke kom på et tidligere tidspunkt dersom det viser seg at Yara har begått lovbrudd, sier konsernsjef Jørgen Ole Haslestad.

Mistenkte noe straffbart I en børsmelding i april skrev Yara International ASA at de mistenker det kan ha skjedd noe straffbart i tida før 2008 i forbindelse med forhandlingene om selskapets investeringer i Libya.

- Det som er faktum er at vi i sommeren 2008 stanset en pengeutbetaling til en tredjepart. Nå har vi mistanker om at det kan ha forekommet pengeutbetalinger forut for dette, sa investorkontakt Torgeir Kvidal i Yara til Dagbladet 13. april.

Informasjonsdirektør Asle Skredderberget opplyser at beslutningen om å gå til Økokrim med saken ble tatt i et ekstraordinært styremøte fredag 8. april.

- Vi hadde kontakt med Økokrim om saken allerede samme ettermiddag, sa Skreddeberget til Dagbladet.

Midlertidig stengt Lifeco ble etablert i februar 2008 med en Yara-eierandel på 50 prosent. National Oil Company har en eierandel på 25 prosent, og Libyan Investment Authority har også 25 prosent. Lifeco eier og driver ammoniakk- og ureafabrikker i Libya.

Produksjonen ble midlertidig stengt i slutten av februar på grunn av sikkerhetssituasjonen i Libya.

Yara er ikke det eneste selskapet som har vært involvert i Libya eller Kadhafis regime. Norges bank har frosset omtrent to milliarder kroner som stammer fra Kadhafi som var plassert i en norsk bank, trolig Dnb Nor.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media