Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Yara lover bot og bedring, men må bla opp 295 millioner for korrupsjon

Bestakk Kadhafi-minister og sendte penger til skatteparadiser fra lyssky virksomhet i Libya, Russland og India.

BEKLAGER: - Vi ser alvorlig på denne saken. Både selskapets eksterne gransking og Økokrims etterforskning har avdekket uakseptable og skuffende forhold. Vi har i denne perioden bistått Økokrim og gitt dem tilgang til alt materiale, sier Jørgen Ole Haslestad, konsernsjef i Yara. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
BEKLAGER: - Vi ser alvorlig på denne saken. Både selskapets eksterne gransking og Økokrims etterforskning har avdekket uakseptable og skuffende forhold. Vi har i denne perioden bistått Økokrim og gitt dem tilgang til alt materiale, sier Jørgen Ole Haslestad, konsernsjef i Yara. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag kom det fram at Økokrim har gitt Yara International ASA et forelegg på 295 millioner kroner for tre tilfeller av grov korrupsjon i Libya, India og Russland, melder Økokrim selv i en pressemelding onsdag morgen.

Få timer seinere, klokka ti, holder Yara pressekonferanse. Der kommer det fram at selskapet vedtar boten.

- Vi ser alvorlig på saken. Det er avdekket uakseptable og skuffende forhold. Samtidig er dette forhold som har skjedd for flere år siden, og jeg er nå trygg på at slikt ikke vil skje i framtida, sa Haslestad på pressekonferansen.

- Ingen personlig ansvarlige Haslestad understreker at Yara har bistått Økokrim i sitt arbeid, og spilt med åpne kort.

- Når vi vedtar boten og erkjenner straffeskyld er det fordi Økokrims funn er i tråd med resultatene av vår egen granskning. Straffen er hard, men vi aksepterer den, sier Yara-styreleder Bernt Reitan.

Økokrim varsler samtidig at de «med det første avgjøre tiltalespørsmålet for personer tilknyttet foretaket på tiden da lovbruddene fant sted». Det betyr at personer som jobber i Yara i dag kan bli tiltalt for korrupsjon.

- Vi har også hatt vår egen granskning av forholdene, som er begått tidligere. Her har vi ikke funnet noe ulovlig begått av de to personene. De fortsetter i selskapet, sier Haslestad.

Dermed har den enorme korrupsjonssaken i Yara ikke fått noen personlige konsekvenser for ansatte i selskapet.

Lover nulltoleranse Konsernsjef Jørgen Ole Haslestade lover at en tilsvarende sak ikke vil skje igjen, og at selskapet har null-toleranse for korrupsjon.

Til sammen dreier det seg om avtaler om bestikkelser for rundt 12 millioner amerikanske dollar, drøyt 70 millioner kroner, over en femårsperiode fra 2004 til 2009.

Yara opplyser at konsernet vedtar forelegget, som består av en foretaksstraff på 270 millioner kroner knyttet til virksomhetene i de tre landene og inndragning av utbytte på 25 millioner kroner.

Økokrim mener å kunne bevise at det er benyttet bestikkelser i forbindelse med Yaras kontraktsforhandlinger i Libya, India og Russland, og betegner forholdene som «en usedvanlig alvorlig korrupsjonssak».

I en pressemelding onsdag morgen redegjør Økokrim i detalj for hvordan bestikkelsene skal ha skjedd.

Bestakk Kadhafi-minister - Det er brukt bestikkelser overfor oljeministeren i Kadhafis regjering i Libya, og i India overfor en høytstående embetsmann. De allmennpreventive hensyn gjør seg ualminnelig sterkt gjeldende ved bestikkelser av offentlige tjenestemenn.

Den tidligere statsministeren, oljeministeren og toppsjefen i det libyske statsoljeselskapet NOC, Shokri M. Ghanem ble i 2012 funnet død i Østerrike.

- Bruk av bestikkelse er ikke et engangstilfelle, men er benyttet i tre ulike land og for kontrakter som løper over mange år. Realitetene i overføringene fra Yara er tilslørt og svært vanskelige å oppdage. Bestikkelsene er skjult blant annet ved bruk av falske bilag, fordekt ved overprising av varer, og ved bruk av selskaper i såkalte «skatteparadiser», ifølge Økokrim.

I skjerpende retning er det lagt betydelig vekt på at, slik Økokrim mener å kunne bevise at bestikkelsene er forankret hos personer i Yaras tidligere konsernledelse.

Økokrim betegner etterforskningen som svært krevende, og sier de har rettet anmodninger til 12 land for bistand i etterforskningen. Spesielt sveitsiske, franske og amerikanske myndigheter har bistått.

Økokrim kritiserer også Yaras eget antikorrupsjonsarbeid.

Ga Økokrim materiale Mistanken om korrupsjon skal ha vært kjent for konsernledelsen allerede i 2008, mens foretaket skal ha varslet Økokrim våren 2011. At Yara selv kontaktet Økokrim er tillagt vekt i formildende retning ved utmåling av boten, ifølge pressemeldingen.

Videre er det vektlagt i formildende retning at Økokrim har hatt en god og konstruktiv kontakt med selskapet og Yaras granskere. Yara har samarbeidet om etterforskingen blant annet ved å fremskaffe dokumentasjon.

Straffesaken er imidlertid primært opplyst gjennom Økokrims egne etterforsking og i samarbeid med utenlandsk politi.

Økokrim vurderer å sikte tre i korrupsjonssaken. To av dem jobber fortsatt i Yara. Haslestade sier på pressekonferansen at det i Yaras egne undersøkelser ikke er bevis for at noen av de to som fortsatt er i Yara kan gjøres personlig ansvarlig.

- TOK IMOT PENGER: Den tidligere statsministeren, oljeministeren og toppsjefen i det libyske statsoljeselskapet NOC, Shokri M. Ghanem. Foto: Reuters / NTB scanpix
- TOK IMOT PENGER: Den tidligere statsministeren, oljeministeren og toppsjefen i det libyske statsoljeselskapet NOC, Shokri M. Ghanem. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer