Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Yara overførte 800 millioner til ukjent selskap

Vet ikke hvem som eier det kypriotiske selskapet HefeyddI.

 KORRUPSJONSTILTALTE:  Flere topper i Yara er tiltalt for i forbindelse med selskapets virksomhet i Libya og India. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
KORRUPSJONSTILTALTE: Flere topper i Yara er tiltalt for i forbindelse med selskapets virksomhet i Libya og India. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

2011 overførte Yara aksjer for 800 millioner til et selskap de ikke vet hvem eier. Transaksjonen skal være nært knyttet opp til forholdene som førte til rekordboten til Yara i forrige uke.

Nåværende Yara-sjef Jørgen Ole Haslestad godkjente i 2011 å overføre aksjene i Nordic Rus Holding (NRH) til det kypriotiske selskapet Hefeydd. Dette til tross for at han verken da eller nå vet hvem som eier selskapet, skriver Dagens Næringsliv.

 TILTALT:  En av de som nå er tiltalt i korrupsjonssaken mot Yara, Daniel Clauw, har tidligere vært i medias søkelys for gigantiske utbetalinger. Som konsulent innkasserte Daniel Clauw (innfelt) 42,3 Yara-millioner - på samme tid som han var involvert i forhold som han nå er korrupsjonstiltalt for. Foto: Vegard Grøtt/NTB Scanpix
TILTALT: En av de som nå er tiltalt i korrupsjonssaken mot Yara, Daniel Clauw, har tidligere vært i medias søkelys for gigantiske utbetalinger. Som konsulent innkasserte Daniel Clauw (innfelt) 42,3 Yara-millioner - på samme tid som han var involvert i forhold som han nå er korrupsjonstiltalt for. Foto: Vegard Grøtt/NTB Scanpix Vis mer

Fra før er det kjent at Yara fikk fornyet en avtale om fosfat fra det russiske selskapet Phosagro, etter å ha bestukket to ansatte i Phosagro. Avtalen var svært viktig for Yara, som trengte fosfat til sine fabrikker i Glomfjord og Porsgrunn for å unngå at produksjonen stoppet opp.

Som del av avtalen krevde det russiske selskapet i tillegg opsjon på å kjøpe Yaras aksjer i det russiske gruveselskapet NRH. Et krav som ble godtatt.

 TILTALT:  Direktør i Yara, Tor Holba er i dag tiltalt for korrupsjon i Yara-saken. Foto: Yara.
TILTALT: Direktør i Yara, Tor Holba er i dag tiltalt for korrupsjon i Yara-saken. Foto: Yara. Vis mer

I 2011 ble aksjene, som Ernst & Young har verdsatt til 800 millioner kroner, solgt for bare 30 millioner kroner. Phosagros datterselskap Phosint ba Yara om å overføre aksjene til det kypriotiske selskapet Hefeydd.

Yara bekrefter overfor avisen at de ikke vet hvem som eier Heyefedd. Kommunikasjonsdirektør Esben Tuman i Yara opplyser at det i ettertid ble stilt spørsmål ved transaksjonen internt i selskapet. (NTB)

Hele Norges coronakart