FIKK MILLIONBELØP: Den tidligere statsministeren, oljeministeren og toppsjefen i det libyske statsoljeselskapet NOC, Shokri M. GhanemFoto: Ronald Zak / AP Photo / NTB Scanpix
FIKK MILLIONBELØP: Den tidligere statsministeren, oljeministeren og toppsjefen i det libyske statsoljeselskapet NOC, Shokri M. GhanemFoto: Ronald Zak / AP Photo / NTB ScanpixVis mer

Yara skal ha gitt millionbeløp til libysk eksminister

Overførte 8 millioner ved hjelp av fiktive fakturaer, skriver Dagens Næringsliv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gjødselselskapet Yara skal ved hjelp av fiktive fakturaer ha overført over 8 millioner kroner til den tidligere statsministeren, oljeministeren og toppsjefen i det libyske statsoljeselskapet NOC, Shokri M. Ghanem, skriver Dagens Næringsliv.

Ifølge detaljert informasjon som Dagens Næringsliv har fått tilgang til, skal utbetalingen på 1,5 millioner dollar (8,25 millioner kroner) ha gått til en konto kontrollert av et nært familiemedlem av Ghanem i den sveitsiske storbanken UBS.

Bestikkelsene skal ha vært kamuflert gjennom overbetaling for gjødsel og skal ha gått via en rekke selskaper. Politiet skal gjennom beslag hos det sveitsiske gjødseltradingselskapet Balderton og et annet sveitsisk selskap ha kommet over dokumentasjon som viser overførselen.

Ghanem ble for et snaut år siden funnet død i elva Donau i Østerrike.

- Jeg har ingen kommentarer til dette, sier advokat Bjørn Stordrange, som representerer familien Ghanem i Norge.

Det var våren 2011 at Yara informerte Økokrim om mulig korrupsjon i forbindelse med et prosjekt i Libya. Det skjedde etter at konserndirektør for oppstrømssegmentet Tor Holba i 2008 varslet internt om mulig korrupsjon. Intern gransking førte også til mistanke om mulig korrupsjon i India. Økokrim siktet Yara for grov korrupsjon i begge sakene.

Avviser anklagene Varsleren Holba er siktet av Økokrim. Også tidligere konsernsjef Thorleif Enger og finans- og strategidirektør Hallgeir Storvik er siktet. De tre avviser alle anklager om korrupsjon.

- Min klient har ikke kjennskap til at det har skjedd irregulære utbetalinger og fastholder det han har sagt hele tiden: At han ikke har gjort noe straffbart, sier Engers forsvarer, advokat Ellen Holager Andenæs.

- Min klient har kun vært i ett avhør, den dagen han ble siktet og pågrepet. Han har sagt at han stiller seg til disposisjon for Økokrim hvis de vil snakke med ham, men han har ikke hørt noe fra dem siden, sier Storviks advokat Nicolay Skarning.

- Holba er den som varslet fra til ledelsen straks han ble klar over tvilsomme utbetalinger, og som dermed initierte granskningen. Han mener fortsatt det var riktig av ham å reagere, sier Holbas forsvarer, advokat John Christian Elden.

Vil ikke kommentere Verken Yara eller Økokrim vil kommentere opplysningene om millionoverørsel til kontoen i Sveits.

- Vi er kjent med disse opplysningene fra eksterne kilder, men vi kan ikke kommentere dem noe nærmere av hensyn til etterforskningen, sier informasjonssjef Esben Tuman i Yara.

Økokrims etterforskningsleder, førstestatsadvokat Marianne Djupesland, bekrefter at en rekke personer er blitt avhørt i Sveits.

- Blant andre er tidligere ansatte i Yaras datterselskap Balderton samt representanter for et annet sveitsisk selskap uten tilknytning til Yara, avhørt, sier hun.

DN har ikke klart å få kommentarer fra det sveitsiske selskapet.

Mistenkelig dødsfall Årsaken til Ghanems dødsfall er ennå ikke klar, men det blir karakterisert som mistenkelig.

Ghanem var blant de mest innflytelsesrike personene i kretsen rundt Muammar Gaddafi før han flyktet til Østerrike under opprøret i Libya våren 2011.

Få dager før Ghanem ble funnet død, hadde han ifølge New York Times tilbudt seg å fortelle overgangsmyndighetene i Libya om suspekte oljeavtaler, i bytte mot immunitet mot videre rettsforfølgelse.

(NTB)