YARA foretar milliardoppkjøp i Brasil. Foto: NTB Scanpix
YARA foretar milliardoppkjøp i Brasil. Foto: NTB ScanpixVis mer

Yara varsler milliardoppkjøp

Norske Yara melder fredag kveld om et milliardoppkjøp i Brasil.

(Hegnar.no:) Yara har inngått avtale om å kjøpe Vale Cubatão Fertilizantes-anlegget i Brasil fra Vale S.A., til en verdi av 255 millioner dollar, noe som tilsvarer 2,1 milliarder kroner.

Oppkjøpet vil ifølge en melding etablere Yara som en produsent av nitrogengjødsel i Brasil, styrke selskapets produksjonskapasitet og utfylle Yaras eksisterende posisjon innenfor distribusjon.

- Jeg er glad for å kunne annonsere dette oppkjøpet, som tilfører nitrogenproduksjon til vår voksende portefølje i Brasil, og som vil styrke våre leveranser av både gjødsel- og industriprodukter, sier Svein Tore Holsether, konsernsjef i Yara.

- Nitrogenanlegget har en sterk konkurranseposisjon, ettersom Brasil er en netto importør av salpetersyre og nitrater. Oppkjøpet er et viktig steg i å etablere en mer komplett posisjon i Brasil, og styrke vår posisjon som en langsiktig industriell aktør som utvikler og investerer i brasiliansk landbruk og industri, sier han i meldingen

970 ansatte

Cubatão-eiendelene består av nitrogen- og fosfatanlegg med en årlig produksjonskapasitet på cirka 200 kilotonn ammoniakk, 600 kilotonn nitrater og 980 kilotonn fosfatgjødsel. Anlegget sysselsetter om lag 970 fast ansatte og 930 kontraktører.

Naturgass til ammoniakkproduksjonen leveres av lokale leverandører, mens ytterligere ammoniakk, fosfatstein, svovel og andre råmaterialer leveres via en importterminal i nærheten som ikke er en del av transaksjonen.

I 2016 solgte Cubatão-anlegget cirka 1,3 millioner tonn nitrogen- og fosfatprodukter (2,5 millioner tonn inkludert CO2 og andre mellomprodukter), som genererte proforma netto driftsinntekter på 413 millioner dollar og EBITDA på 30 millioner dollar I 2015 var proforma netto driftsinntekter og EBITDA henholdsvis 532 millioner og 89 millioner dollar.

Kjøpesummen vil justeres for eventuelle avvik mellom driftskapital ved overtakelse og normalisert driftskapitalnivå.

Vil spare 25 millioner dollar i året

Yara forventer å gjøre oppgraderingsinvesteringer på cirka 80 millioner dollar frem mot 2020 for å realisere årlige synergier på 25 millioner dollar ved å optimalisere kostnader, anleggsmidler og produktporteføljen.

Avtalen er betinget godkjenning av relevante konkurransemyndigheter og andre regulatoriske godkjennelser. Avtalen er videre betinget at en tredjeparts forkjøpsrett ikke utøves innen utløpet av 2017. Avtalen forventes å tre i kraft i løpet av andre halvdel 2018.