- Yasmin (17) får massiv respons fra andre muslimer etter skolefilm om hijab

Fjerner hodeplagget på vei til skolen.

Yasmin (17) har fått mye respons på skolefilmen om hvorfor hun ikke bruker hijab. Foto: Yasmin Hadafow
Yasmin (17) har fått mye respons på skolefilmen om hvorfor hun ikke bruker hijab. Foto: Yasmin Hadafow Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Da norsk-somaliske Yasmin Hadafow (17) kom til Norge som seksåring var hun den eneste muslimen i bygda Bø.

- Alle gikk i bukser og hadde utslått hår. Jeg følte meg annerledes, forteller Yasmin som valgte å ta av seg hijaben på vei til ungdomskolen.

Hadde hun ikke stått i mot forventningene fra familien tror hun selv at den store venneflokken hun har i dag ville vært skeptiske til henne.

Å stå i mot de religiøse kravene har ikke vært lett for den unge jenta. Nå deler hun problematikken i kortfilmen «Norsk muslim».

«Hjemme er jeg muslim, når jeg går på bussen er jeg en vanlig norsk person» forteller hun i filmen som handler om splittelsen hun føler mellom det å være norsk og muslim.

Tilbakemeldingene haglet inn Filmen som i utgangspunktet var et skoleprosjekt har skapt mye oppstandelse og tilbakemeldinger.

- Jeg har fått tonnevis av telefoner,  e-post og henvendelser på sosiale medier fra unge og gamle muslimer, det er tydelig at mange kjenner seg igjen, forteller hun.

Med filmen ønsker Yasmin å vise at de ikke er alene.

- Mange forteller at de føler seg veldig ensomme fordi familien gikk i mot dem da de valgte hijaben vekk. 

Faren hennes får ofte telefoner fra familie som lurer på hva datteren hans egentlig driver med, det evige spørsmålet møter henne til stadighet; hvorfor kan hun ikke bare gå med hijab?

Yasmin oppfordrer muslimene som har henvendt seg til henne i etterkant av filmen til å lære av det familien sier, men å fortsatt lytte til seg selv og kjenne etter hva som er riktig på egenhånd.

- Til syvnde og sist vil familien respektere dine valg fordi de er glade i deg, sier norsk-somalieren og presiserer at hun fortstår mer enn noen annen hvor viktig det er å ha familien i rygggen.

Vanskeligere på bygda Yasmin tror hun ville valgt annerledes hvis hun hadde bodd i Oslo.

- I hovedstaden er det muslimske miljøet mye større, der er det lettere å bli akseptert som muslim, men samtidig vanskeligere å integreres.

Mange av klassekameratene hennes har i etterkant av filmen fortalt at de ikke en gang visste om at hun var religiøs.

- Mange ble overrasket da de så filmen fordi de ikke ante at jeg følte som jeg gjorde og fordi de ikke hadde tenkt over at jeg har en helt annen bakgrunn, forteller 17-åringen.

Både voksne og unge muslimer fra landet rundt har roset Yasmin for åpenheten hun viser i filmen og for den pesonlige debatten det har igangsatt.

- Jeg blir veldig glad for tilbakemeldingene. I begynnelsen angret jeg på at jeg hadde lagt den ut fordi jeg fryktet hva kritikerne ville si, forteller hun.

Nå gleder 17-åringen seg til oppmerksomheten legger seg.

- Videoen får flere klikk hver eneste dag og tilbakemeldinger tikker inn hele tiden, nå gleder jeg meg egentlig til alt legger seg og jeg ikke får så mye oppmerksomhet.

Ble aldri tvunget Yasmin har vokst opp i Norge med fem søsken og faren sin, moren døde da hun bare var seks år.

- Hadde jeg fortsatt hatt mamma ville alt vært annerledes, da ville jeg ikke våget å gå uten hijab, tror hun.

Uten en kvinnelig muslimsk rollemodell var det ett enklere valg for 17-åringen å la være.

- Pappa har aldri våget å tvinge meg, men jeg vet at han og hele familien min er litt skuffet over at jeg ikke bruker hodeplagg, forteller hun.

Ofte når de får besøk, ikler Yasmin seg hijab for ikke å provosere for mye.

- De er bekymret for meg fordi jeg ikke følger koranen til punkt og prikke, men jeg er fortsatt like mye muslim som de andre, mener hun selv.

Yasmin utelukker ikke å bruke hijab i fremtiden, men da skal hun bestemme det helt selv.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer