Yassir Arafat lever

Yassir Arafat (32) er en høyst levende ungdomsleder i Fatah, den politiske bevegelsen som hans mer berømte navnebror startet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JERUSALEM (Dagbladet): På vei hjem til Yassir Arafat i landsbyen Silwan ved Jerusalem, ler folk i bussen når vi spør den lokalkjente bussjåføren hvor Arafat bor.

-  Er han kommet tilbake, spør de humoristisk og legger raskt til «måtte Gud vise ham nåde», slik man sier om de døde.

Den høyst levende Yassir Arafat (32) har mer enn navn og fødselsdatoen 4. august til felles med den avdøde palestinske presidenten. Han er Fatahs ungdomsleder i Jerusalem, byen president Arafat lovet at han en dag skulle vende tilbake til. Yassir Arafat er Yassir Arafats helt, og flere vegger i huset er dekorert med bilder av ham.

Husarrest

Dagbladet besøker Arafat hjemme i Silwan som ligger nedover i skråningen øst for gamlebyen i Jerusalem. Hjemmet han deler med kona Majdolin (23) og deres to år gamle datter Malak (engel på arabisk), er hjemmekoselig i motsetning til det kvelende kontoret der president Arafat tilbrakte de siste årene av sitt liv, i husarrest.

Den 32 år gamle Fatah-lederen møtte president Arafat tre dager før han ble syk i oktober i fjor. Like etter skulle han reise til Norge.

-  Arafat ba meg hilse til det norske folk og takke for solidariteten med palestinerne, sier 32-åringen.

Yassir Arafat den yngre har også til felles med den tidligere palestinske lederen at han har sittet i husarrest, dømt for å drive politisk aktivitet i Øst-Jerusalem, byen Israel annekterte etter den arabisk-israelske krigen i 1967.

TO GANGER ARAFAT: Yassir Arafat (32) tar imot besøk hjemme i Jerusalem foran et bilde av palestinernes avdøde president Yassir Arafat. Foto: Yngvil Mortensen
TO GANGER ARAFAT: Yassir Arafat (32) tar imot besøk hjemme i Jerusalem foran et bilde av palestinernes avdøde president Yassir Arafat. Foto: Yngvil Mortensen Vis mer

Nå venter han på å bli innkalt til enda en rettssak, ifølge ham selv med den samme tiltalen. Han har sittet i fengsel i til sammen tre år av sitt liv. Første gang han ble arrestert var i 1988 - som 14-åring.

Ønsker foryngelse

-  Jeg satt i fengsel i to måneder for steinkasting og var den yngste i fengselet. Soldatene begynte å slå meg med en gang de fikk vite hva jeg het, forteller Yassir den yngre.

Bildet Yassir Arafat tegner av sine navnebror, den tidligere presidenten, er ikke bare rosenrødt:

-  Fatah trenger nytt blod og ny giv. Arafat gjorde en stor feil ved ikke å organisere valg på ny ledelse i Fatah. Vi i den yngre generasjonen har ikke fått slippe til. Jeg er 32 år gammel og fremdeles med i ungdomsbevegelsen.

Det er 16 år siden forrige valg i Fatah, og nyvalg er igjen utsatt.

Samtidig som vi møter Yassir Arafat, blir det klart at palestinerne i Jerusalem likevel får lov av Israel å delta i det kommende palestinske valget på lovgivende forsamling, men at kandidatene må søke om tillatelse fra israelsk politi om å drive valgkamp.

-  Vi kommer ikke til å spørre Israel om å utøve vår demokratiske rett. De får heller arrestere oss igjen, sier Yassir den yngre.