Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Yassir Arafat

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I hele går ble det formidlet motstridende, villedende og ufullstendige meldinger om Yassir Arafats helsetilstand. I noen meldinger var han bevisstløs og døende, i andre deltok han i den muslimske morgenbønnen. Desinformasjonen og hemmeligholdet er enda en understreking av problemene som plager det palestinske selvstyret og viser fram en av flere dårlige sider ved arven etter Arafat. Arafat har hele tida vært en del av løsningen for palestinerne, men også en stor del av problemene.

Sammen med en liten krets grunnla og organiserte Arafat den motstanden som til slutt brakte det palestinske lederskapet tilbake til området i Midtøsten som Israel hadde drevet dem bort fra. Når det en gang i framtida opprettes en egen, palestinsk stat, vil Yassir Arafat fortjent innta en plass som palestinernes fremste nasjonsbygger. Men for noen er han aldri blitt noe annet enn en terroristleder og flykaprer. De hevder at han startet som terrorist, og vendte tilbake til å ta terrorvirkemidler i bruk da fredsprosessen brøt sammen de siste seks månedene av president Bill Clintons andre presidentperiode.

Lederne for det høyreorienterte Likud-partiet i Israel har nektet å forhandle med Arafat, og har benyttet dette standpunktet til å stanse framdriften i fredsprosessen. USAs president George W. Bush har støttet denne politikken og krevd at palestinerne skal velge nye ledere og skyve Arafat til side. Nå forsøker Sharon å tvinge gjennom en ensidig løsning, diktert av Israel, uten forhandlinger med noen.

Sammenbruddet i Yassir Arafats helse de siste dagene signaliserer slutten på hans epoke. De som tror at et lederskifte vil gjøre det lettere å få palestinerne til å godta løsninger noe i nærheten av det Sharon nå vil tvinge igjennom de neste to åra, kan vise seg å ta katastrofalt feil. Nok en gang.

Yassir Arafat er skyldig i blodig terror, men det er også Israels ledere. Virkelig fred kan det først bli når viljen er til stede på begge sider til å vende tilbake til den rettferdige løsningen som lå på forhandlingsbordet da president Bill Clinton gikk av, vinteren 2001.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media