Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Yassirs største øyeblikk

Klokka 11 i går formiddag: President Bill Clinton foretar den offisielle åpningen av Gaza internasjonale flyplass. Yassir Arafat stråler mens Clinton klipper røde bånd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fire remser må klippes før Arafat er fornøyd og han har suvenirer til seg selv og Bill og deres koner.

Det var kanskje det lykkeligste øyeblikket i Arafats liv. For den palestinske presidenten er egen flyplass et langt skritt på veien mot en selvstendig palestinsk stat.

14. desember 1988 ga eks-president Ronald Reagan grønt lys for det første møtet mellom amerikanske tjenestemenn og representanter for PLO. Ti år seinere besøkte en amerikansk president for første gang et palestinskstyrt område.

En historisk dag, både for palestinere og amerikanere. Tidlig i dag kom Clinton, Netanyahu og Arafat sammen i et nytt toppmøte på grensa mellom Gaza og Israel.

- Bill Clinton er en stor venn av det palestinske folket, sa Arafat til mellom fem og seks hundre palestinske representanter i Gaza by. Han snakket om rettigheter for palestinerne generelt og for palestinske kvinner spesielt.

Oslo-avtalen

Han ønsket Clinton velkommen til Det hellige land og snakket om Oslo-avtalens forløper, fredsfyrsten Jesus.

Deretter ba han medlemmene av det palestinske nasjonalråd, PLOs eksekutivkomité, selvstyreforsamlingen og regjeringen om å rekke handa i været.

Så godt som alle fulgte oppfordringen. Dermed var alle paragrafer som omhandler utslettelsen av staten Israel i den palestinske nasjonalpakten for siste gang erklært døde og maktesløse.

Israelerne var fornøyd med avstemningen, men krevde flere innrømmelser for å fortsette tilbaketrekningen fra Vestbredden.

Fornøyd

- Dere har sendt et viktig signal, ikke først og fremst til den israelske regjeringen, men til det israelske folk, sa Clinton til den palestinske forsamlingen.

Talen hans til palestinerne var langt varmere og mer personlig enn den han møtte israelske tilhørere med i Jerusalem dagen før.
Det varmet mang en palestinsk tilhører at den vanligvis så pro-israelske Clinton utvetydig snakket om urettferdigheten begått mot palestinerne.

Men palestinerne fikk også sitt: - Fjern hatet, bryt voldsspiralen og gjør slutt på selvmordsbombene, sa Clinton.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling