VIL ERSTATTE DE UNGE: Yasuteru Yamada (72) leder det første møtet til «Skilled Veterans Corp» - en gruppe pensjonister som frivillig jobbe i kraftverket i Fukushima, som ble ødelagt av tsunamien i Japan tidligere i år. Foto: YOSHIKAZU TSUNO/AFP/SCANPIX
VIL ERSTATTE DE UNGE: Yasuteru Yamada (72) leder det første møtet til «Skilled Veterans Corp» - en gruppe pensjonister som frivillig jobbe i kraftverket i Fukushima, som ble ødelagt av tsunamien i Japan tidligere i år. Foto: YOSHIKAZU TSUNO/AFP/SCANPIXVis mer

Yasuteru (72) vil jobbe i krisekraftverket

Har rekruttert 200 pensjonister for å overta for de yngre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg er 72 år og vil trolig leve 13 til 15 år til, sier Yasuteru Yamada til BBC.

- Hvis jeg skulle bli utsatt for stråling, så vil det ta mellom 20 og 30 år før kreften utvikler seg. Derfor har vi eldre mindre sjanse for å få kreft, sier han videre.

Det er bakgrunnen for hvorfor han ønsker å ta seg inn i det ustabile og farlige Fukushima-anlegget som ble skadet under jordskjelvet og tsunamien i Japan tidligere i år.

Rekrutterer på Twitter Han er med i en gruppe som kaller seg «The Skilled Veterans Corps» som består av mer enn 200 japanske pensjonister, alle over 60 år gamle.

De mener de bør ta seg inn i anlegget og muligens utsette seg for stråling, ikke de yngre.

Yamada bestemte seg for å starte initiativet da han så på tv om katastrofen. Han følte han ikke lenger bare kunne observere hva som foregikk. Den tidligere ingeniøren droppet pensjonisttilværelsen og startet rekrutteringsarbeidet.

De siste ukene har han tatt kontakt med gamle kamerater og kjente via e-post og via mikrotjenesten Twitter.

Han beskriver seg ikke selv og hans gruppe som modige, men som logiske. Han kjemper nå for å overbevise at hans gruppe skal få komme inn i kraftverket.

Ifølge BBC har de så langt tilbakemelding om at myndighetene setter pris på tilbudet.

- Ikke kamikaze Tepco, som eier krisekraftverket, har behov for arbeidskraft som er villig til å ta seg inn. Ifølge Tepco er tre reaktorer trolig smeltet. Planen er å få anlegget totalt nedkjølt innen januar, men eksperter tviler på om det vil gå.

Mange av de som har meldt seg til Yamada er tidligere ingeniører, men også en sanger og to kokker har meldt seg til tjeneste.

Den tidligere læreren Michio Ito bruker pensjonisttilværelsen til å hjelpe til på en café som tilbyr arbeidserfaring til folk med lærevansker. Nå vil han bidra i atomkraftverket.

- Jeg synes ikke jeg er spesiell. De fleste japanere har denne følelsen i hjertet. Spørsmålet er om du går fram, eller står og ser på, sier han til BBC.

Yamada har blitt sammenlignet med kamikaze-pilotene som dro på selvmordangrep under andre evrdenskrig.

- Vi er ikke kamikaze. Kamikaze var noe rart, ingen risikohåndtering der. De skulle dø, men vi kommer til å komme tilbake. Vi må jobbe, men aldri dø, sier han.

ØDELAGT: Faren for å bli utsatt for radioaktivstråling er overhengende dersom man tar seg inn i Fukushima-kreftverket. Det ønsker de gamle å trosse. Foto: Reuters/Scanpix
ØDELAGT: Faren for å bli utsatt for radioaktivstråling er overhengende dersom man tar seg inn i Fukushima-kreftverket. Det ønsker de gamle å trosse. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer