Ydmyk dommer

Navn: Roy Helge Olsen Alder: 35 Yrke: Offiser/fotballdommer

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne uka er han Norges ulykkeligste mann. Og gråter fortsatt sine modige tårer over sin egen tabbe på Molde stadion søndag kveld. Da han satte spillet i gang for tidlig og måtte omgjøre avgjørelsen om straffespark til hjemmelaget.

Men innen Fotballforbundet har avgjort spørsmålet om kampen Molde- Brann skal spilles om igjen, kan det hende at Roy Helge Olsen har rukket å tørke tårene og blitt lynende forbannet i stedet. For hvis regelverket på en eller annen måte viser at det ikke er dommeren som dømmer fotballkamper, men de enkelte lagene, deres eiere og deres advokater, har ikke Olsen noe mer å utrette på grasmatta. Og vi andre har ingenting å snakke om i lunsjpausene lenger.

Dessuten kan det hende at den fortsatt unge mannen fra Heimdal utenfor Trondheim, som har levd et omflakkende liv på grunn av sin tilværelse som yrkesoffiser, allerede har rukket å tenne til etter at dommerkonsulent Reidar Bjørnestad i forbundet kom med sine uttalelser om at en omkamp er svært sannsynlig.

For Olsen har temperament. Og hisser seg ofte opp over grisete spill på banen. Kjeft har han selvsagt også fått ved en rekke tidligere anledninger. Ikke minst da hans habilitet ble trukket i tvil av daværende Brann-trener Kjell Tennfjord i 1997. Trønderen Olsen var satt opp som dommer i oppgjøret Rosenborg- Brann, og nevnte Tennfjords uttalelser ble ytterligere farget av et negativt kampresultat for bergenserne. Så uprinsipielle er ofte deltakerne i kampen om femmerballene. Og den ytterst dårlig betalte dommeren som skal forsøke å holde orden på en fotballkamp, er den som først og mest får føle raseriet på kroppen.

- Det tøffeste oppgjøret jeg har dømt, sa Olsen i minuttene etter at han var ferdig med bataljen mellom Atletico Madrid og Leicester høsten 1997. For Olsen hører også med blant våre internasjonale dommere. Og på avisenes dommerbørser i den hjemlige serie ligger han svært så ofte på andreplass etter Rune Pedersen, vår mann i dommerdrakt med lengst internasjonal erfaring.

Det spørs om ikke den tidligere 4. divisjonsspilleren var i en enda tøffere batalje på «Røkke-løkka» forleden. I hvert fall var han i et ganske så usunt miljø, med illsinte spillere og hjemmelagets likt utseende eiere som reiste seg i stående stilling øverst på tribunen. Slike kvelder står mye på spill.

Men ikke så mye at Fotballforbundet berammer omkamp. I så fall vil Roy Helge Olsen være den eneste som har opptrådt ydmykt i sakens anledning. Før omkampen har resten av aktørene dummet seg ut.