Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ydmyk etter fiaskoangrep

Etter at Taliban jagde USAs elitesoldater på flukt forrige helg, sa Donald Rumsfeld at han tvilte på om de noensinne fikk has på bin Laden. Nå har han ombestemt seg: - Jeg tror vi tar'n, sier Rumsfeld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er en stor verden med mange land. Bin Laden har masse penger og mange folk som støtter ham. Derfor vet jeg ikke om vi klarer å få fatt i ham. Vi har veldig lyst, men det vil bli svært vanskelig, sa Rumsfeld til USA Today tidligere i uka.

I går hadde han tydeligvis ombestemt seg. På en pressekonferanse i Pentagon ble han bedt om å forklare ordlyden «svært vanskelig».

- Jeg tror vi får tak i ham. Hvordan høres det ut? smilte forsvarsministeren som innrømmer at jakta på terroristlederen og hans sammensvorne er som å lete etter nåla i høystakken.

- Om jeg regner med å finne dem? Det kan du vedde på at jeg gjør, forsikrer Rumsfeld.

Nesten katastrofe

Tony Blair vet heller ikke hva som vil skje med bin Laden. Han synes det virker usannsynlig at de klarer å pågripe ham og bringe ham for en internasjonal domstol.

- Det er mer trolig at han blir drept av bomber eller under et angrep av våre spesialstyrker, sier den britiske statsministeren og legger til at det viktigste er at bin Laden blir stoppet.

Det kan bli atskillig vanskeligere enn tidligere antatt. Forrige helgs bakkeangrep med spesialstyrker holdt på å bli en katastrofe, opplyser amerikanske og britiske militære kilder. De forteller at det var mest ment som en pr-øvelse da de droppet drøyt 100 soldater i Kandahar-området for å angripe et Taliban-mål.

Både forsvarsminister Donald Rumsfeld og høytstående amerikanske offiserer har offentlig medgitt at de amerikanske kommandosoldatene ble overrasket over motstanden de møtte. Nå framgår det at de holdt på å få alvorlig juling i de afghanske fjellene.

Taliban overrasket USA

Sviktende etterretningsinformasjon gjorde at elitesoldatene i all hast måtte gjøre retrett da de møtte kraftig ild. Et Chinook-helikopter som skulle bringe dem i sikkerhet mistet deler av understellet og måtte nødlande.

Taliban forklarte at de hadde skremt soldatene til retrett, men Pentagon fnyste og ga først inntrykk av at operasjonen hadde vært en stor suksess. I virkeligheten måtte de revurdere sine bakkeplaner på grunn av de hardføre Taliban-krigerne.

- Noen av oss er forbauset over at erfarne amerikanske militære lar seg overraske over afghanernes seighet. De har kjempet i de siste 20 årene, sier en høytstående britisk forsvarskilde til The Independent.

Ler av elitesoldatene

Mer om terrorkrigen

  • Tony Blair tviler på bin Laden-rettssak, skriver CNN.
  • To pakistanske atomeksperter har gitt Taliban vitenskapelig informasjon, skriver CNN.

Fiaskoen fikk USA til å forstå at de må sette inn atskillig flere soldater ved framtidige bakkeangrep. De må dermed følge rådet til Talibans pressetalsmann i Pakistan som lo av spesialstyrkene etter fiaskoangrepet.

- Noen titalls soldater klarer ikke å gjøre noe som helst. Hvis amerikanerne har tenkt å sende soldater, bør de sende 100 000. Da kan det bli en skikkelig kamp mellom våre og deres soldater, sa Sohail Shaheen.

Nå uttrykker forsvarsminister Donald Rumsfeld seg slik om fienden:

- Dette er veldig hardføre folk som har gjort det til sin jobb å krige. Første med Sovjet og siden med hverandre De kommer ikke til å legge seg død. Vi må kjempe hardt og lenge, og det blir ikke lett. Men vi skal styrte regimet.

NÅLA I HØYSTAKKEN: Tv-bildene som ble tatt etter terrorangrepene, gjør at USA tror Osama bin Laden gjemmer seg sør for Kabul. En geolog gjenkjente steinsorten i bakgrunnen.
NY OPTIMISME: Etter å ha fortalt USA Today at han tvilte på om de fant bin Laden, forsikret Donald Rumsfeld i går at han var sterk i troen.
PÅ VEI TIL FIASKO: Forrige helg var elitesoldatene fra USAs 75. Ranger-regiment på vei inn i flyet som skulle frakte dem til Kandahar. På bakken ble de jaget vekk av Taliban-krigerne.
Hele Norges coronakart