Ydmyk general

Det var liksom ikke noe kraft over Yngve Hågensens «pinadø-er» på Youngstorget i går. Hans siste 1. mai-tale som LO-leder ble ingen salutt på en historisk innsats i solidaritetens navn, snarere en ydmyk erkjennelse av at denne gangen hadde grunnplanet hatt rett, og ikke han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var medlemmenes krystallklare nei til hans anbefalte meklingsforslag som mobiliserte folkemengdene på gata i går. Folk hørte ikke på LO-lederen for å komme i festrus. De var nysgjerrige på hvordan Hågensen ville takle den vanskelige situasjonen han hadde brakt seg selv i. Denne gangen er det jo helt andre enn han som har tent kampgløden i medlemsmassen. Det er grådige næringslivsledere uten sosiale antenner som må få æren for at årtusenets første 1. mai-dag ble en av godt, gammeldags merke og ikke en dag for bråtebrann.

  • Situasjonen minte litt om Hågensens opptredener etter at LO-kongressen i 1993, mot hans vilje, hadde gått mot norsk medlemskap i EU. Da var det heller ikke noe sting over LO-lederen. Men han tok både det nederlaget, og folkets seinere nei, til etterretning og forholdt seg til det, uten å undertrykke sitt engasjement for det motsatte. Det er litt av det samme vi ser nå.
  • På Youngstorget vrimlet det eksempelvis av paroler med teksten «Nei til moderasjon». I den grad en slik trøtthet er utbredt blant LOs medlemmer, har de ingen samlende skikkelse til å framføre den. Ingen utfordrer Hågensen i rollen som streikegeneral. I sin tale presiserte Hågensen parolen for sin del til «Nei til ensidig moderasjon». Han vil ikke tolke nei-et ved uravstemningen som et nei til den lønnspolitikk han har fulgt gjennom hele 90-tallet. Den er en del av solidaritetsalternativet som har redusert arbeidsledigheten fra 180000 til 70000. Nei til moderasjon er i hans øyne ris til egen bak. Hågensen tolker de siste dagers opprør som en mobilisering mot selve grådighetskulturen. «Skal vi vise kollektiv fornuft, må alle delta,» som han sa. Ved å fastholde at moderasjon er et fornuftig gode og ikke en forsakelse, blir det lettere å finne en løsning på streiken.
  • En konflikt rettet mot arbeidsgivere og næringslivstopper er dessuten gefundenes fressen for sosialdemokrater med falmet flagg. «Rikinger» og «grådighet» har stor symbolverdi og samler hele venstresida, inklusive en moderne, ungdommelig Stoltenberg-regjering. Den skaper en ren høyre-venstre-konflikt som kan gjenreise følelsen av solidaritet og fellesskap. Det fargerike 1. mai-toget i Oslo i går favnet trauste Ap-folk, SV-ere, AKP-ere, Blitzere, husokkupanter, til relativt formuende statssekretærer. Konfrontert med blottstilt egeninteresse fra et fåtalls side blir vi selvsagt alle sosialdemokrater. En mann som Kjell Magne Bondevik har ikke en klar rolle i en slik krig. Og Yngve Hågensen kunne, ikke overraskende, uttrykke glede over at den sittende statsminister, Jens Stoltenberg, har «gått knallhardt ut» mot næringslivstoppene.
  • Spørsmålet er om storstreiken markerer en ny holdning og en ny bevissthet blant folk flest. Er den et uttrykk for at forskjellene mellom samfunnets velbeslåtte og alminnelige lønnstakere er blitt store nok? Er den en reaksjon mot økende individualisering, privatisering og forbrukermentalitet? Det er ikke godt å si. Panisk hamstring og lange polkøer tyder ikke akkurat på at det er noen ny politisk vekkelse på gang i vårt land. Arbeiderbevegelsens ledere har heller ikke tenkt å legge om sin kurs, verken når det gjelder modernisering, internasjonalisering eller næringsutvikling basert på IT og kommunikasjonsteknologi. Den er i sitt vesen slik at den vil fremme individualisering og valgfrihet og gi økte alternativer til kollektive løsninger.
  • Derfor har Yngve Hågensen andre og større utfordringer foran seg enn å få styrt en streik mot en fornuftig avvikling. Han skal fortsatt sørge for at samhold og solidaritet står sterkt i en medlemsmasse hvor de færreste «sulten knuget har». Det vil sannsynligvis være lettere å selge budskap om lavere avgifter, slik Carl I. Hagen brukte dagen til i går.

stein.aabo@dagbladet.no