Ydmyk, men med forbehold

Dagbladets Stein Aabø kommenterer Valla-unnskyldningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): LO-leder Gerd-Liv Vallas historiske pressekonferanse i ettermiddag hadde to faser. Den første endte ut til hennes fordel. Hennes framtoning var den angrende synders. Hennes ordvalg var den erfarne politikers. Hun beklaget hvis noen har opplevd at hun har opptrådt sårende og ba om å bli trodd på at det aldri har vært hennes hensikt. Valla var beveget og fortalte at den siste uka har vært krevende både for henne personlig og for LO. Hun ga dessuten uttrykk for et aktivt ønske om at Arbeidstilsynet som uavhengig instans gransker arbeidsmiljøet innad i LO og går inn i Yssen-saken spesielt.

Men da ordet ble fritt rotet hun det til for seg.

Hun forsøke å avgrense temaet for pressekonferansen til Yssen-saken. Med ett unntak. Hun viste selv til et notat som angivelig frikjenner henne for påstander om løgn fra hennes tidligere statssekretær Berit Reiss-Andersen. Men da pressen spurte om detaljer i notatet vek hun av en eller annen grunn unna.

Dermed misbrukte hun en anledning til å styrke sin egen troverdighet.

Valla er ikke ferdig med saken. Men hun har trolig gjort store nok innrømmelser til å få støtte av forbundslederne i LOs sekretariat. Men det vil ta lang tid og mye arbeid å gjenopprette tilliten hos vanlige medlemmer og folk flest.

MISBRUKTE SJANSEN:</B> - Valla klarte ikke å gjenopprette tilliten i dag, sier Dagbladets kommentator.