TILBAKE: Maria Amelie landet på Rygge lufthavn i 21-tida lørdag kveld. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET
TILBAKE: Maria Amelie landet på Rygge lufthavn i 21-tida lørdag kveld. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADETVis mer

- Ydmyk over å være tilbake i landet mitt

Maria Amelie landet på Rygge lørdag klokka 21.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Maria Amelie (25) er tilbake på norsk jord. I 21-tida lørdag landet hun på Rygge flyplass, skriver VG Nett.

Kjæresten Eivind Trædal bekrefter tilbakekomsten overfor Dagbladet.

«Ja! :),» lyder den knappe meldingen fra Trædal.

Hennes arbeidsgiver, Teknisk Ukeblads redaktør Tormod Haugstad, gleder seg over tilbakekomsten.

- Nå gleder vi oss til hun skal begynne hos oss, sier han til Dagbladet.

- Jeg er utrolig ydmyk over å være tilbake i landet mitt, sier Maria Amelie til Ny Tid ved 02-tida søndag 17. april, i det første intervjuet med lovlig opphold.

- Feilsitert Ny Tid siterte opprinnelig Maria Amelie på at hun mente «noen burde be om unnskyldning», dette ble også gjengitt av medier som siterte bladet. I kveld framholder Amelie at hun er blitt feilsitert, og at passasjen er tatt ut av sin sammenheng.

- Det handlet om at jeg var nysgjerrig på å vite hvorfor jeg ble arrestert i stedet for å bli innkalt til intervju først, skriver hun i en SMS til Dagbladet.

Søndag kveld er Ny Tid-intervjuet justert med Amelies korrigerte sitater.

Knappe tre måneder Amelie, eller Madina Salamova, som hun egentlig heter, ble sendt ut av landet 24. januar fordi hun som asylsøker med avslag oppholdt seg ulovlig i landet. Siden da har hun blitt ansatt i Teknisk Ukeblad, og fikk for ei uke siden innvilget arbeidstillatelse i Norge.

Dermed er hun tilbake i landet etter knappe tre måneder i opprinnelseslandet Russland og transittlandet Polen.

- Er veldig glad for å komme tilbake, meddeler Maria Amelie i en SMS til VG Nett.

Hun opplyser at hun nå skal feire sammen med kjæresten Trædal.

Pressen ikke informert Tilbakekomsten kommer noe bardus på norske medier, som ikke var informert på forhånd. Maria Amelie forklarer at dette var en bevisst strategi fra hennes side, for å unngå for stort presseoppbud.

Redaktør Haugstad forteller at Amelie etter planen skulle begynne i den nye jobben 1. mai. Men det kan holde hardt, siden hun har et stramt program framover.

- Hun skal holde 1. mai-tale på Tangen i Hedmark, og 17. mai-tale på Samfundet i Trondheim. Innimellom starter teaterstykket om hennes historie 12. mai på Det norske Teatret. Sannsynligvis har hun sin første arbeidsdag rundt 1. juni, sier han til Dagbladet.

Maria Amelie skal også til Lillehammer under Litteraturfestivalen 24.-29. mai. Der skal hun blant annet skal diskutere Nansenpasset. Det blir første gang Maria Amelie er tilbake på Lillehammer etter hun ble arrestert der 12. januar.

«Årets nordmann» Maria Amelie kom til Norge sammen med familien i 2002. Da hadde de reist fra hjemstedet i Kaukasus-regionen via Finland. Familiens søknad om asyl ble avslått, men de fortsatte å bo i landet.

Amelie har tatt utdannelse i Norge, og skrev i fjor boka «Ulovlig norsk», om sin situasjon som ulovlig asylsøker. Hun ble seinere kåret til «Årets nordmann».

Etter at Utlendingsnemnda (UNE) ga endelig avslag på hennes individuelle søknad om opphold, fordi de ikke fant at hun hadde særskilt beskyttelsesbehov, ble hun pågrepet og sendt ut av landet.

Grunnen til at Maria Amelie kan komme tilbake såpass raskt, er en lovendring SV presset fram, og som ble vedtatt ved månedsskiftet. Lovendringen innebærer at ulovlige innvandrere kan søke arbeidstillatelse i Norge.

Dagbladet følger saken.