Ydmykelsen

Var hun grønn i ansiktet? Hadde Kristin Halvorsen grått?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE UKES POLITISKE drama handlet ikke om en bevisstløs israelsk leder, økt spenning i Midtøsten, eller en gang SVs varslede boikottkampanje. Alle sammen vesentlige hendelser som ble behørig rapportert, kommentert og analysert verden over, men som likevel her hjemme ble kulisser for et større melodrama.Det var tid for å legge seg flat igjen. Og det er sjelden noen politiker har lagt seg flatere enn Kristin Halvorsen etter at hun oppfordret til boikott av Israel. Hun fikk pannekaker til å se ut som de sto oppreist. Akkurat da hun ikke så ut til å kunne bli særlig flatere, valset Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre over henne et par ganger til som for å forsikre seg om at hun ble liggende.

LEGGE SEG FLAT er en øvelse alle politikere verdt din stemmeseddel bør gjennomgå med ujevne mellomrom. Se opp for politikere som aldri tråkker i salaten, de står som regel stille. I ni av ti tilfeller handler øvelsen om å beklage at politikeren kom i skade for å si det hun eller han egentlig mener. I det tiende om å beklage at velgerne ikke skjønner sitt eget beste og derfor har stemt partiet ut av regjeringskontorene.Dramaturgien er den samme. Politikeren går friskt ut, vekker reaksjoner, står på sitt, får enda sterkere reaksjoner, modererer seg litt, møter unison fordømmelse, kryper til korset og beklager. I ei tid med 24 timers nyhetsdekning kan en politiker gå opp som en løve og ned som en skinnfell i løpet av en formiddag. Innen RedaksjonEn gjenstår bare obduksjonen.

DEN MASSIVE nedvalsingen av Kristin Halvorsen bidro likevel med en ny dramaturgisk vri. Vanligvis pleier opposisjonen og kommentatorer å gå til angrep, mens parti- og regjeringsfeller slår ring om offeret. De glatter over, nedtoner, bagatelliserer og går til motangrep. Men denne gangen kom den hardeste kritikken fra Halvorsens egne rekker. Utenriksministeren sladret til og med til Condi, som trolig var mer opptatt av Ariel Sharons helse enn av Grünerløkkas omsetning av Jaffa-appelsiner. Condi stilte i hvert fall ikke i RedaksjonEn for å si at Kristin er dum, men Jonas er flink. Og dessuten en god venn og kollega.

HARDKJØRET VAR avtalt spill i regjeringens underutvalg, hvor de tre partilederne med støtte av utenriksministeren, ble enige om å fillevriste visestatsministeren skikkelig. Halvorsen skulle selv be om unnskyldning til Jens, Jonas, Åslaug, resten av regjeringen, norske fredsmeklere, det norske folk, israelerne og alle andre som måtte ha følt seg støtt av kritikken mot Israel.Fredag ettermiddag kunne en radioreporter melde at Kristin Halvorsen var blank i øynene. TV-seere kunne seinere på kvelden innbille seg at finansministeren hadde grått. Det ble helgas store samtaleemne. Ingen snakket om boikott, eller Midtøsten.