Ydmykelser i kø

Arbeiderpartiet vil tvinge regjeringen til å avklare forholdet til Fremskrittspartiet. Jens Stoltenberg er ikke villig til å gå inn i et samarbeid med Bondevik uten at budsjettet får en tydelig Ap-profil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Kjell Magne Bondevik må forberede seg på en høst der ydmykelsene står i kø. Når han og finansminister Per-Kristian Foss legger fram statsbudsjettet neste uke, braker det løs. Frp-formann Carl I. Hagen sier til Dagbladet at partiet ikke vil forhandle om statsbudsjett-kompromisser før Bondevik sier ja til å bruke mer oljepenger. Det er et uaktuelt krav. Bondevik vet at renta vil stige dersom han pumper flere oljemilliarder inn i budsjettet. Og renteøkninger er det siste han vil oppleve denne høsten.

Uaktuelt med støtte

Ap's påtroppende leder Jens Stoltenberg slår på sin side fast at Ap bare støtter et budsjett med sterk Ap-profil.

- For oss er det helt utelukket å stemme for et budsjett vi er imot, sier Stoltenberg og lister opp fundamentale krav til et slikt budsjett:

- Budsjettet må trygge arbeidsplassene og stoppe den økende ledigheten. Det innebærer en sterk satsing på arbeidsmarkedstiltak. Budsjettet må sikre lavere rente og lavere kronekurs og de gamle avskrivningsreglene for industrien må gjeninnføres, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Dermed står Bondevik i utgangspunktet uten flertall for budsjettet. Budsjettkrise kan ende med regjeringskrise. Det vil i så fall bli en kortvarig krise, for det politiske landskapet tvinger Bondevik til å fortsette.

Ikke regjeringsjakt

Den eneste som kunne utfordret ham, Jens Stoltenberg, er ikke kandidat denne stortingsperioden.

- Vi er ikke på regjeringsjakt og det er ikke noe grunnlag for Ap-regjering i dette Stortinget så lenge KrF velger å samarbeide med Høyre og Frp. For Ap som er Stortingets største parti er det galt å fullstendig utelukke regjeringsmakt, men det er vanskelig å se hvordan det kan skje så lenge KrF velger Høyre og Frp, sier han.

En eventuell regjeringskrise vil høyst sannsynlig ende med at Bondevik må inn på Hagens kontor for å be om godt vær.

I Ap ser man slett ikke svart på en slik utvikling. Stoltenbergs mål er å klistre Bondevik enda tettere opp til Carl I. Hagen enn før.

- Uryddig

- I fjor gikk regjeringen til Frp for å få flertall for populære skattekutt. Da kan de ikke året etter komme til Ap for å ta upopulære innstramminger for å betale skatteletten.

Når Høyre, KrF og Venstre går til Frp for å danne ny regjering og ny politisk kurs for Norge, burde man i det minste kunne forlange at de samme partiene også blir enige om budsjettet. Å heller fri til opposisjonen, er rett og slett uryddig, sier Stoltenberg.

TRE ØNSKER PÅ EN GANG: Jens Stoltenberg støtter bare budsjettet dersom det har en klar Ap-profil, mens Carl I. Hagen og Frp støtter ikke budsjettet, med mindre Bondevik blar opp oljemilliarder, mens det siste Kjell Magne Bondevik vil oppleve, er flere rentestigninger de neste månedene.