Ydmykende nederlag for Merkels allierte i Bayern

Sliter før forbundsdagsvalget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den kristeligsosiale unionen (CSU) mistet flertallet i Bayern i søndagens delstatsvalg.

CSU fikk en oppslutning på 43,3 prosent, viste de endelige resultatene. Det er en nedgang fra 60,7 prosent ved valget for fem år siden.

Dermed trenger partiet en koalisjonspartner for å beholde makten i Bayern, der CSU har regjert alene siden 1962.

- Dette er en vanskelig dag, en svart dag for CSU, sa partileder Erwin Huber.

CSU er søsterpartiet til statsminister Angela Merkels kristeligdemokratiske parti (CDU). CDU styrer Tyskland i samarbeid med CSU og det sosialdemokratiske SPD.

SPD fikk en oppslutning på 18,6 prosent i Bayern, en nedgang på 1 prosentpoeng fra delstatsvalget for fem år siden.

Med bare ett år igjen til forbundsdagsvalget er CSU-nederlaget i Bayern et hardt slag for statsminister Angela Merkel og storkoalisjonen i Berlin.

- Det vil ikke love godt for Merkel som går mot et valgår, ettersom hun trenger CSU for å bygge en koalisjon, sa Heinrich Oberreuter, professor i politikk ved universitetet i Bayern.

NEDERLAG: Statsminister Angela Merkel kristeligdemokratiske parti (CDU) styrer Tyskland i samarbeid med CSU og det sosialdemokratiske SPD. Foto: Johannes Eisele/REuters
NEDERLAG: Statsminister Angela Merkel kristeligdemokratiske parti (CDU) styrer Tyskland i samarbeid med CSU og det sosialdemokratiske SPD. Foto: Johannes Eisele/REuters Vis mer

CSU ser ut til å ha tapt mange velgere til Fridemokratene, som fikk 8 prosents oppslutning, og Frivelgerne som fikk 10,2 prosent.

(NTB)

JUBEL: CSU ser ut til å ha tapt mange velgere til Fridemokratene, som fikk 8 prosents oppslutning, og Frivelgerne som fikk 10,2 prosent.