Ydmykende okkupasjon

Palestinerne ventet seg en gjengjeldelsesaksjon, men okkupasjonen av PLOs hovedkontor Orient House i Øst-Jerusalem har satt sinnene i kok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge nyhetsbyrået AP skal statsminister Ariel Sharon, på spørsmål om hvor lenge Israel ville holde bygningen, ha svart: - For alltid.

Rundt klokka 02.00 natt til i går kjørte en jeep-konvoi med opprørspoliti i finlandshetter inn til huset, arresterte sju vaktmenn, og beslagla dokumenter i kontorene.

Deretter firte de det palestinske banneret som har vaiet over huset i mange år, og heiste det israelske flagget.

Det israelske flagget ble seinere tatt ned, og Jerusalems borgermester Ehud Olmert innrømmet at flaggheisingen var «litt provoserende».

Ydmykende

Okkupasjonen av Orient House blir sett på som et klart forsøk på å ydmyke palestinerne. Huset er selve symbolet på det palestinske nærværet i Øst-Jerusalem, og drømmen om å gjøre den til palestinernes framtidige hovedstad. Orient House var tenkt som kjernebygget i et regjeringskompleks for den palestinske staten.

Israelsk TV rapporterer at det var strid innad i det israelske sikkerhetsrådet om okkupasjonen av bygningen. Særlig skal utenriksminister Shimon Peres ha gått kraftig mot statsminister Ariel Sharon fordi en okkupasjon av bygningen kunne føre til politiske tilbakeslag.

- Politisk konkurs

En av ministrene i Yassir Arafats regjering Hassan Asfour, som var en av hovedaktørene i forhandlingene om Oslo-avtalen sa, ifølge NTB i går, at Midtøsten er i ferd med å eksplodere.

- Dette er et uttrykk for en politisk konkurs. Sharon skyver regionen mot en eksplosjon, uten tanke på prisen det israelske folk må betale. Sharon vil bli husket i historien som mannen som påførte Israel de største tapene, sa Hassan Asfour.

DEMONSTRANTER: Ridende politi måtte tas i bruk for å spre demonstranter utenfor Orient House i går.