- Ydmykende

Amnesty International reagerer på det nye bildet av Saddam Hussein. De mener eks-diktatoren er en krigsfange, og må behandles deretter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarer offentliggjøringen av bildene

- Behandlet som ei ku Torsdag publiserte en irakisk avis bilder av Saddam Hussein i arrest, ikledd tradisjonelle arabiske klær. Folk skal ha strømmet til for å kjøpe avisen, melder CNN.

- Behandlet som ei ku

Bildet er det første siden bildene fra den medisinske undersøkelsen av Saddam, som ble publisert i helga. Bildene ble forsvart av USA, representert ved forsvarsminister Donald Rumsfeld. Rumsfeld uttalte at det er viktig at verden får se Hussein som det han er, som fange.

En av de øverste lederne av Vatikanet, kardinalen Renato Martino, gikk derimot ut og hevdet at Saddam ble behandlet som ei ku, og mente verden burde vært spart for slikt materiale.

Krigsfange

Menneskerettighets-organisasjonen Amnesty International slår nå følge med kardinalen.

- Vi var ikke uenige i offentliggjøring av identitetsbilde av Saddam, men vi var uenige i publiseringen av bildene fra den medisinske undersøkelsen av ham, sier Nicole Choveiry, talskvinne for Amnesty International i Midt-Østen, til CNN.

- Saddam Hussein bør betraktes som en krigsfange. Hvis han ikke er det, vet jeg ikke hva han er, fortsetter Amnesty-representanten.

Amnesty reagerer også på det nye bildet av Saddam.

- Han må ikke bli offer for offentlighetens nysgjerrighet. Som krigsfange har han rett på menneskelig behandling. Å vise ham fram i fangenskap, faller under kategorien ydmykelse av krigsfanger.

KORTKLIPT OG I ARABERKLÆR: Det nyeste bildet av Saddam Hussein viser en mann i tradisjonelle klær, i samtale med Ahmad Chalabi, medlem av Iraks styringsråd. Chalabi eier også avisen som offentliggjorde bildet. Foto: AP/SCANPIX
- STRØMMET TIL: - Mye tyder på at folk kjøper avisen for å ha den som suvenir, melder CNNs korrespondent i Bagdad, Satinder Bindra. Foto: AP/SCANPIX
SKAPER REAKSJONER: Bildene fra den medisinske undersøkelsen av Saddam Hussein like etter at han var tatt til fange, har gått verden rundt. Foto: AP/SCANPIX