Ydmyket av Jens

Nestlederstriden i Ap har satt forholdet mellom påtroppende Ap-leder Jens Stoltenberg og LO-leder Gerd-Liv Valla på en alvorlig prøve.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter det Dagbladet erfarer, er Valla forbannet over at Ap-ledelsen, med Stoltenberg i spissen, ikke har sikret gjennomslag for valgkomiteens enstemmige løsning med Anniken Huitfeldt som nestleder. Samarbeidet som skulle styrkes gjennom dette landsmøtet, er skadeskutt.

Sentrale personer i LO mener at LO-lederen regelrett er blitt misbrukt i et spill, og er skuffet over at Jens Stoltenberg tillot at LO-lederen ble ydmyket på Ap-landsmøtet.

- Man kan ikke bruke LO-lederen til hva som helst, sier en sentral LO-kilde.

Tradisjonen er at LO-lederen, som valgkomiteens leder, har hatt en sterk tillit og autoritet på et landsmøte i Arbeiderpartiet. Denne tradisjonen er brutt, og overfor Dagbladet blir det sagt at det er siste gang LO-lederen tar på seg store oppgaver for partiet.

Kaos

Ap-landsmøtet, som skulle gi Jens Stoltenberg og et herjet parti en ny start, er i ferd med å utvikle seg til et av de mest dramatiske og kaotiske i partiets historie. Etter vrakingen av Anniken Huitfeldt som nestlederkandidat natt til lørdag, virket landsmøtet i går som den rene slagmark. Det var ikke påtroppende leder Jens Stoltenbergs landsmøtetale i går morges som preget samtalene.LO-leder og leder av valgkomiteen Gerd-Liv Valla er sveket og feid av banen. Hun hadde Jens Stoltenbergs aksept for å gå inn for Anniken Huitfeldt, men ingen i partiledelsen gjorde jobben med å forankre løsningen i landsmøtet. Isteden fikk fylkesledere - til daglig stortingsrepresentanter under parlamentarisk leder Jens Stoltenbergs ledelse - boltre seg fritt og slette valgkomiteens arbeid med et pennestrøk.Flere LO-folk som til nå har gått inn for at LO-lederen skulle sitte i Ap's sentralstyre, sier nå at de vil holde seg langt unna.

- Det er en dramatisk situasjon for Jens som skal styrke det faglig-politiske samarbeidet, sier en sentral LO-kilde.

Karita avkledd

AUF-ere sier i frustrasjon og forbannelse at de etter dette ikke kan anbefale unge folk å stemme Ap. Men også meget erfarne partifolk er nå bekymret over at de unge ble feid av banen.

- Det er helt utrolig at Jens lar dette skje. Det er en dødslinje for partiet å stoppe den unge generasjonen på denne måten, sier en meget sentral Ap-politiker til Dagbladet. Kvinnebevegelsens leder Karita Bekkemellem Orheim står avkledd tilbake etter at hun har anbefalt sitt fylke å gå inn for én nestleder etter at kvinnebevegelsen har gått inn for to kvinner og to menn i ledelsen.

Vil bytte ut ledere

Forbannelsen over at Anniken Huitfeldt, som skulle representere fornyelsen, ble vraket, gjorde at valgkomiteen i går måtte begynne helt på nytt. Oslo-partiet, AUF og krefter i andre fylkeslag jobbet i går for å bytte ut enten nestleder Hill-Marta Solberg eller partisekretær Martin Kolberg.Det mest alvorlige er at det som skulle være et politisk verksted, utviklet seg til en slagmark med hat og intriger. Til tross for utallige oppfordringer, grep Stoltenberg aldri inn for å rydde opp og forsone. Landsmøtet framstår mer og mer som en skoleklasse med vikarlærer.

Mottrekk

Men Jens Stoltenberg har også sterk støtte fra store deler av landsmøtet for at det var riktig ikke å gripe inn.

- Kunne du sørget for en samlende løsning?

- Jeg aksepterer det landsmøtet har bestemt. Det jeg hadde å si, har jeg sagt til valgkomiteen. Jeg har sagt at både løsningen med én nestleder og løsningen med to nestledere er gode løsninger.

På spørsmål om hvordan forholdet til Valla er nå, nøler Stoltenberg litt for han svarer:

- Nei, det er vel helt utmerket.

Blant de 114 delegatene som tapte voteringen over nestlederspørsmålet i går, vil flere i dag vurdere mottrekk for å markere sin frustrasjon i landsmøtesalen. Forslag om skriftlig votering over ledervalget kan komme, Jens vil få et ras av blanke stemmer.

Forsøket på å samle støtte til å felle partisekretær Martin Kolberg eller nestleder Hill-Marta Solberg så i går kveld ikke ut til å lykkes, da det ble klart at valgkomiteen enstemmig kommer til på gå inn for gjenvalg av de to. Dette i et siste forsøk på å skape ro.

DRAMATISK : LO-leder Gerd-Liv Valla, leder for valgkomiteen, skal være forbannet over at Ap-ledelsen ikke sikret gjennomslag for valgkomiteens enstemmige løsning med Anniken Huitfeldt som nestleder. Samarbeidet mellom Ap og LO kan gå mot slutten. Her er LO-lederen på vei ut med Kommuneforbundets leder Jan Davidsen. Ap-landsmøtet er splittet.