Ydmyket Öcalan på fangeøya

BERLIN/OSLO (Dagbladet): Den arresterte kurderlederen Abdullah Öcalan ble i går ført til øya Imrali, tyrkernes svar på Alcatraz. Rettsprosessen mot Öcalan er allerede i gang, men ifølge Amnesty har Öcalan ennå ikke fått kontakte en advokat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Öcalan ble fraktet til Imrali-øya påført håndjern og med bind for øyene. Øya ligger 56 kilometer fra Istanbul i Marmarahavet. Det er også her rettssaken mot ham skal foregå.

Egentlig har den tyrkiske fangeøya lite til felles med amerikanske Alcatraz. Øya er for fanger som soner kortere straffer, og har både sandstrand og oliventrær.

Men for Öcalan, den mest ettersøkte mannen i Tyrkia de siste 15 årene, blir forholdene ganske annerledes. Før Öcalan ankom øya, ble alle de andre fangene sendt tilbake til fastlandet.
Tre tyrkiske forhørsdommere skal nå reise til Imrali for å starte forhørene av Öcalan, som risikerer dødsstraff. Tyrkiske myndigheter holder Öcalan ansvarlig for PKKs langvarige geriljakrig, der nærmere 30000 menneskeliv er gått tapt.

Amnesty bekymret

- Så langt har han ikke blitt rettferdig behandlet. Det gjør meg bekymret for framtida, sa Jonathan Sugden fra Amnesty International i går.

Kurdere over hele Tyskland fortsetter å gå amok i sin frustrasjon over den tyrkiske kidnappingen av PKK-leder Abdullah Öcalan. Natt til i går ble dusinvis av tyrkere i Tyskland overfalt og gjennombanket.

Observatører frykter at temperaturen mellom folkegruppene kan utvikle borgerkrigsliknende tilstander.
I går stoppet politiet et stort antall ulovlige demonstrasjoner. Da 300 kurdere nektet å fjerne seg fra plassen uten- for innenriksdepartementet i Wiesbaden, demonstrerte politiet sin nye strategi med resolutt bruk av vannkanoner og slagvåpen mot demonstrantene.

Får etterspill

Det forventes at nedskytingen av tre kurdere i det israelske generalkonsultatet i går vil få etterspill for ledende politifolk og ansvarlige politikere.

Politiet var advart mot aksjonen før den startet. Likevel var bare 50 dårlig organiserte betjenter på vakt da 300 rasende kurdere gikk til angrep på dem. I går ble kjent at hele 27 politifolk ble skadd - noen alvorlig. Flere skal ha flyktet fra stedet.

Nå hever stadig flere røster seg med krav om en undersøkelse av skandalen. Det er i seg selv ikke mulig å finne en unnskyldning for at nettopp et offisielt, israelsk kontor ikke var bedre beskyttet.

RISIKERER DØSSTRAFF:</B> I går sendte tyrkisk etterretningstjeneste ut nye bilder av den fengslede PKK-lederen Abdullah Öcalan. Avhørene av PKK-lederen har allerede begynt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer