Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ydmyket

På en kafé eid av en albaner i Makedonia, mottok to serbiske generaler i går NATOs ordre om hvordan tilbaketrekningen fra Kosovo skal foregå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men i går kveld ble møtet hevet uten at en endelig avtale var inngått. Samtalene fortsetter i dag. Ifølge en talsmann for NATO, var samtalene «positive» og «konstruktive», og det skal være enighet om de militærtekniske detaljene rundt tilbaketrekningen. Likevel måtte den serbiske delegasjonen i går kveld konferere med sine overordnete i Beograd.

Etter planen gjenopptas samtalene i morgentimene i dag.

Rufsete kafé

En serbisk general fra Hæren og en politigeneral møtte i går den britiske generalen Michael Jackson på Restaurant Europa 93 ved grensestasjonen Blace i Makedonia. Situasjonen må ha fortonet seg ydmykende for de serbiske offiserene.

Ikke bare må de betingelsesløst godta NATOs plan for retrett, men den rufsete kafeen som dannet rammen rundt møtet, er eid av en etnisk albaner.

Kafeen ligger bare et par steinkast fra grensestasjonen Blace, og parkeringsplassen utenfor har tidligere vært fylt av flyktninger som ventet på transport til andre steder i Makedonia. Titusener av kosovoalbanere har passert denne kafeen på siste etappe av sin fortvilte og dramatiske flukt.

Tung vei

I går måtte de serbiske toppoffiserene ta den tunge veien over grensa for å få presentert vilkårene for det som i realiteten er en kapitulasjon. Samtalene ble da også forsinket i tre timer fordi serberne ikke likte møtestedet og fryktet for sikkerheten. I dag skal møtet foregå på flyplassen ved byen Kumanovo nord i Makedonia.

Tidsfrist

NATO-soldater kan rykke inn i Kosovo en av de aller første dagene. Etter at en avtale er undertegnet, har NATO gitt de serbiske styrkene ett døgn til å begynne å bevege seg ut av Kosovo. Når tilbaketrekningen starter, vil også NATOs bombing opphøre. Da kan det bare være et spørsmål om timer før NATO-styrkene krysser grensa til Kosovo.

Detalj

NATO angir nå i detalj hvor de serbiske styrkene skal samle seg og hvilke ruter de skal bruke ut av Kosovo. De serbiske soldatene har sju dager på seg til å komme seg ut, men har bare 48 timer på seg til å fjerne fly, radarsystemer og luftvernartilleri.

Dette har NATO krevd for trygt å kunne overvåke tilbaketrekningen fra lufta.

Alliansen understreker at det nå ikke er snakk om forhandlinger, men samtaler for å sikre seg at det ikke oppstår misforståelser under tilbaketrekningen.