Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ydmyket

Shimon Peres (76) gikk i går på et forsmedelig tap da han overraskende ikke ble valgt til Israels neste president. Grå i ansiktet forlot han parlamentet Knesset på vei ut av israelsk toppolitikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Peres har vært en ledende figur i israelsk politikk fra statens fødsel i 1948. Han har vært involvert i livsviktige beslutninger under fem større kriger. Han var mannen som skaffet Israel atomvåpen, men også mannen som drev fram fredsavtalen med erkefienden PLO i 1993.

Men Peres' rulleblad hjalp ikke da et flertall i Knesset ville ha den ukjente Likud-politikeren Moshe Katzav som president. Presidentembetet i Israel er i hovedsak seremonielt.

Nederlaget rammer også statsminister Ehud Barak, som så vidt overlevde en mistillitsvotering i går kveld.

Høyre-jubel

Religiøse og nasjonalistiske politikere på den israelske høyresiden kastet seg om halsen på hverandre da resultatet av ble klart.

- Jeg tror dette er en nytt skritt i revolusjonen som vil finne sted i de neste månedene, hvor det vil bli nyvalg og hvor høyresiden vil komme tilbake til makta, sa Shaul Yahalom fra Det nasjonalreligiøse partiet.

Peres' nederlag tolkes som et nederlag for Ehud Baraks regjering.

Grå i ansiktet og med blikket fast festet i gulvet spaserte Peres ut av Knesset i går etter å ha sittet der permanent siden 1959.

Tross sine sentrale posisjoner, står Shimon Peres igjen som den evige taper i israelsk politikk:

Fem ganger har han gått til valg i spissen for Arbeiderpartiet. Fem ganger tapte han valget, sist i juni 1996 mot Likuds Benjamin Netanyahu.

Også internt i Arbeiderpartiet har Peres stått lavt i kurs. Han forsøkte å beholde ledelsen i partiet etter nederlaget i 1996, men måtte gi tapt for Ehud Barak. Da Barak ble statsminister i fjor, ble Peres skjøvet ut av det indre kabinett og tilbudt en ubetydelig ministerpost.

På tynn is

Det var likevel en tydelig skuffet Barak måtte se at hans aktive kampanje for å få Peres valgt som president, mislyktes.

Selv overlevde han bare så vidt et mistillitsforslag i går kveld. 50 stemte for regjeringen, 50 stemte mot og 8 avsto fra å stemme. Blant de avholdne var utenriksminister David Levy som er kritisk til Baraks forslag til en endelig avtale med palestinerne.

NEDERLAG: En dypt skuffet Shimon Peres er på vei ut av israelsk toppolitikk.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media