Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Yes, det er derfor vi er her!»

Bakkemannskapet på Souda Bay-basen på Kreta fornøyde med norske bombetokt i Libya.

JOBBER LANGE DAGER: Våpensystemmekaniker Kjetil Hovland, crew-sjef Jay Martinsen og motortekniker Robin Kristiansen er blant bakkemannskapet til den norske styrken på Kreta. Foto: Jonas Sverrisson Rasch/Dagbladet
JOBBER LANGE DAGER: Våpensystemmekaniker Kjetil Hovland, crew-sjef Jay Martinsen og motortekniker Robin Kristiansen er blant bakkemannskapet til den norske styrken på Kreta. Foto: Jonas Sverrisson Rasch/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SOUDA BAY (Dagbladet): Den norske styrken på over 120 soldater som deltar i operasjon «Oddesey Dawn» ble sendt ned til Souda Bay-basen på Kreta på svært kort varsel.

Motortekniker Robin Kristiansen sier han trodde han hadde god tid på seg da han søndag for over en uke siden meldte seg frivillig til å være med på operasjonen. Men så fikk han beskjed om at styrken skulle ned allerede dagen etterpå. Da dro han og vaksinerte seg på kvelden og vasket klærne på raskeste finvask på natta.

Fikk prøvesitte F16 Han er glad for å være med på operasjonen, i likhet med våpensystemtekniker Kjetil Hovland og crew-sjef Jay Martinsen, som var blant bakkemannskapene som møtte forsvarsminister Grete Faremo foran et av de seks F16-flyene etter at hun hadde holdt sin tale til styrkene.

I talen uttrykte hun stor støtte til de norske styrkene, og at de har bidratt til å redde sivile liv i Libya. Hun takket dem også for innsatsen, og ga dem skryt for den raske reaksjonsevnen de hadde vist.

Da Dagbladets utsendte sammen med Faremo ble kjørt til hangarene der F16-flyene står, tok flere greske F16-fly av fra Souda Bay-basen. Ved flyene ble hun fortalt om de avanserte våpnene og hvordan de brukes, i tillegg til at hun fikk prøvesitte i et av dem.

«- Yes!» Våpenssystemtekniker Kjetil Hovland sier til Dagbladet at det gikk så fort at de nærmest ikke visste hva de egentlig skulle.

- Vi visste ikke hva vi skulle til eller hvor. Om man skulle bombe eller om man skulle utføre luft-til-luft-oppdrag. Det var jo overraskende da de for første gang kom tilbake uten bomber. Men det viser at etterretningen og våpnene fungerer, sier Hovland.

- Yes, det er derfor vi er her, tenkte jeg da jeg så at de kom tilbake og hadde sluppet bomber, sier motortekniker Robin Kristiansen og fortsetter:

BESØKTE STYRKENE: Forsvarsminister Grete Faremo inspiserer de norske F16-flyene på Souda Bay-basen på Kreta og får forklart hvordan våpnene fungerer. Foto: Jonas Sverrisson Rasch/Dagbladet
BESØKTE STYRKENE: Forsvarsminister Grete Faremo inspiserer de norske F16-flyene på Souda Bay-basen på Kreta og får forklart hvordan våpnene fungerer. Foto: Jonas Sverrisson Rasch/Dagbladet Vis mer

- Om vårt bidrag gjør at vi kan spare sivile i Libya, og tjener mennesker tilgode, får jeg en god følelse. Jeg blir veldig stolt, sier Kristiansen til Dagbladet.

- Ingen ferie Kristiansen og Hovland er klare på at man alltid må være «på» når de jobber med flyene. Crew-sjef Jay Martinsen, som har ansvaret for at alt er klart før de norske flyene tar av, er klar på at det ikke er noe ferie, til tross for at de er stasjonert på idylliske Kreta.

- Vi er ikke på noe ferie. Vi jobber 12-13 timer hver dag, og at det er stekende sol gjør det egentlig ikke noe bedre. Vi må alltid være «på». Noe annet kan i verste fall få fatale konsekvenser, sier Martinsen.

De norske styrkene bor på hotell i Chania mens de er med på operasjon Oddesy Dawn, men Robin Kristiansen har ikke sett noe til byen, sier han.

- Vi har jobbet hver dag. Når jeg er ferdig på flybasen er det bekmørkt, og da fokuserer jeg på å være «av» og samle opp ny energi. Jeg aner ikke hvordan Chania ser ut, sier han.

De norske pilotene er skjermet mens de er i oppdrag, og Kristiansen sier man har stor respekt for de som flyr de skarpe oppdragene.

- Jeg har en enorm respekt for de som gjør den jobben. Det representerer det spisse og det vi jobber for her på basen. De har et stort ansvar, sier han.

19 bomber Styrkesjef Bård Reidar Solheim sier man har bombet mange ulike mål, blant annet stridsvogner, våpenlagre, flyplasser og artillerienheter. Selv har han hittil ikke fått anledning til å fly selv, fordi det har vært mye arbeid med å bygge opp den norske delen av Souda Bay-basen.

FIKK PRØVESITTE F16: Her sitter forsvarsminister i et av de seks F16-flyene som deltar i operasjoner over Libya. Foto: Jonas Sverrisson Rasch/Dagbladet
FIKK PRØVESITTE F16: Her sitter forsvarsminister i et av de seks F16-flyene som deltar i operasjoner over Libya. Foto: Jonas Sverrisson Rasch/Dagbladet Vis mer

- Vi er sikkert 80-90 prosent etablert, men har 100 prosent fokus når vi er ute i operasjoner. Sikkerheten er viktig, og når vi har fått et oppdrag vet alle hva de skal gjøre, sier han.

Dagbladet får opplyst at de norske flyene har utført 14 bombetokt over Libya, og at de hittil har sluppet 19 bomber.

- Vi har droppet bomber på de fleste av oppdragene, sier major Eystein Kvarving, den norske F16-styrkens talsmann.

TAKKET SOLDATENE: Forsvarsministeren takket de norske soldatene på Souda Bay-basen på Kreta for innsatsen. Foto: Jonas Sverrisson Rasch/Dagbladet
TAKKET SOLDATENE: Forsvarsministeren takket de norske soldatene på Souda Bay-basen på Kreta for innsatsen. Foto: Jonas Sverrisson Rasch/Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media