OPPSØKTE FERIEHUSET: Demonstranter har troppet opp utenfor Barack Obamas feriehus i Kailua på Hawaii. Foto: AP/SCANPIX
OPPSØKTE FERIEHUSET: Demonstranter har troppet opp utenfor Barack Obamas feriehus i Kailua på Hawaii. Foto: AP/SCANPIXVis mer

- «Yes, we can» forandre Midtøsten-politikken

Demonstranter oppsøkte Obama på ferie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Åtte pro-palestinske aktivister troppet tirsdag opp utenfor feriehuset til USAs kommende president Barack Obama, for å demonstrere for en ny tilnærming til Midtøstenkonflikten.

Aktivistene nådde sikkerhetsbarrieren rundt feriehuset, og sa til reportere på stedet at de ønsker at den nye administrasjonen ser med friske øyne på sitasjonen i Midtøsten, spesielt etter de pågående angrepene på Gazastripen. Og de bruker Obamas egen ordbruk om «change»:

- Vi føler det er helt nødvendig med forandring. «Yes, we can» forandre USAs politikk i forhold til Israel og Palestina, sier 66-årige Margaret Brown til nyhetsbyrået AP.

Ligger lavt
Aktivistene mener også at Obama bør innta en mer aktiv rolle i konflikten. Så langt har Obama ligget lavt etter at konflikten har blusset opp med Israels luftoffensiv de siste dagene. Men å gjøre noe med situasjonen i Midtøsten har vært et av valgløftene til den kommende presidenten.

USA har så langt, gjennom sittende president George W. Bush, lagt skylda for urolighetene de siste dagene på Hamas.

Obama følger imidlertid situasjonen nøye, og sier han ønsker å jobbe tett med palestinerne og israelerne for å skape fred. Han skal også ha hatt flere samtaler med utenriksminister Condoleezza Rice om konflikten.

- Jeg tror han ønsker å ta grep om situasjonen slik at han har mest mulig oversikt når han blir president 20. januar, sa den kommende presidentens rådgiver David Axelrod til CNN i går.

- Må begynne på nytt
I dag gikk den pensjonerte generalen Anthony Zinni, tidligere amerikansk spesialutsending til Midtøsten, ut og oppfordret Obama til å innlede kontakt med Hamas. Jo før, jo bedre, hvis han skal ha noe håp om å få til en fredsavtale, mener generalen ifølge CNN.

OPPFORDRER TIL NYTENKNING: Aktivistene vil at Barack Obama skal engasjere seg i situasjonen i Midtøsten allerede nå. Foto: EPA/SCANPIX
OPPFORDRER TIL NYTENKNING: Aktivistene vil at Barack Obama skal engasjere seg i situasjonen i Midtøsten allerede nå. Foto: EPA/SCANPIX Vis mer

- Man må ha avtale som man holder fast ved uansett hva som skjer. Vi har hatt nok avtaler som ikke har hatt fungert. Jeg vil si; begynn på nytt, vær målrettet, hold fast til det og ikke gjenta feilene som er gjort i fortida og de prosessene som ikke har fungert, sier han på CNN-programmet «American Morning».

Zinni mener betingelsen for at USA kan ha kontakt med Hamas er at alle rakettangrep mot Israel tar slutt, og at de forplikter seg til en fredsprosess.

Obama er snart ferdig med den tolv dager lange ferien på Hawaii, der han blant annet har tilbragt dagene med å spille golf.

LITEN FLOKK: Nyhetsbyrået AP talte åtte aktivister. Foto: REUTERS/SCANPIX
LITEN FLOKK: Nyhetsbyrået AP talte åtte aktivister. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer