BERYKTET: Abu Bakr al-Baghdadi er selvutnevnt kalif og beryktet leder av Den islamste stat (IS). Svært lite er kjent om hvordan han operer som leder av den voldelige terroraksjonen, men ei jente som sier hun var al-Baghdadis slave og klarte å rømme, snakker nå ut. Dette bildet er en skjermdump fra en video av hans eneste kjente offentlige opptreden i en moské i Aleppo i fjor. Foto: AP Photo/NTB scanpix
BERYKTET: Abu Bakr al-Baghdadi er selvutnevnt kalif og beryktet leder av Den islamste stat (IS). Svært lite er kjent om hvordan han operer som leder av den voldelige terroraksjonen, men ei jente som sier hun var al-Baghdadis slave og klarte å rømme, snakker nå ut. Dette bildet er en skjermdump fra en video av hans eneste kjente offentlige opptreden i en moské i Aleppo i fjor. Foto: AP Photo/NTB scanpixVis mer

Yezidi-jente (16) sier hun var IS-lederens slave: - Jeg vil vise verden hvor ond han er

Kvinner ble mishandlet og voldtatt av «den usynlige sjeiken».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Han kalles verdens farligste mann og «den usynlige sjeiken». IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi har for alvor blitt kjent det siste året, etter at det kom fram at han leder den fryktede terrorgruppa.

Det finnes bare tre bilder av ham, og han omtales som verdens mektigste jihadist. Det er satt en dusør på al-Baghdadi på ti millioner dollar på lederen befinner seg på ukjent sted i trolig IS-erobrete områder.

Svært lite er kjent om den mektige terroristens gjøremål og hverdagsliv, men i et nytt intervju med ei hittil ukjent jente som sier hun var al-Baghdadis slave, kommer det fram grusomme detaljer om «den usynlige sjeiken».

Ei 16 år gammel jente som av CNN blir kalt Zeinat skal ha klart å rømme fra IS-fangenskap etter å ha blitt holdt som den mektige lederens slave.
 
Kidnappet og holdt som slave Zeinat er yezidi, enkelte ganger omtalt som en religion, andre ganger som en sekt. I august i fjor var hun og familien blant 40 000 av folkegruppa som forsøkte å rømme til fjellene i Sinjar-området i Irak.

Forfulgt av IS, som mener yezidiene er «djeveldyrkere», var Zeinat og familien for seine med å rømme. De ble strandet ved foten av fjellet og Zeinat ble én av tusenvis av yezidi-kvinner som ble solgt som slaver og sexslaver av IS.

På et slavemarked ble hun og åtte andre jenter og håndplukket til å være slaver av mannen de seinere skulle finne ut var IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi. Al-Baghdadi er også selvutnevnt kalif - rettmessig islamsk leder i den såkalte Islamske staten.

- Han behandlet oss så dårlig. Han fortalte oss: «Glem fedrene og brødrene deres, vi har drept dem. Søstrene og mødrene deres har vi giftet bort», sier hun til CNN om tida som slave hos den mektige IS-lederen.

- BLE VOLDTATT: Den amerikanske hjelpearbeideren Kayla Mueller ble ifølge amerikans etteretning voldtatt av IS-lederen. Dette forteller også 16 år gamle Zeinat, som skal ha møtt Mueller i fangenskap etter et mislykket rømningsforsøk.
- BLE VOLDTATT: Den amerikanske hjelpearbeideren Kayla Mueller ble ifølge amerikans etteretning voldtatt av IS-lederen. Dette forteller også 16 år gamle Zeinat, som skal ha møtt Mueller i fangenskap etter et mislykket rømningsforsøk. Vis mer

Hun hadde da tilhold i al-Baghdadis skjulested i IS' hovedkvarter Raqqa i Syria. Der forteller hun blant annet at hun ble tvunget til å se på halshoggingen av en amerikansk journalist, en beskrivelse som stemmer overens med drapet på James Foley.

- Han viste oss dette og sa at det samme ville skje med oss om vi ikke konverterte til islam, sier hun.

Mishandling og voldtekt Den 16 år gamle jenta forteller også at hun ble venn med den amerikanske hjelpearbeideren Kayla Mueller. I sommer opplyste amerikansk etterretning at Mueller ble voldtatt gjentatte ganger i fangenskap. Det er opplyst at Mueller døde i februar i år.

Zeinat ble selv fengslet og banket gjentatte ganger etter et mislykket rømningsforsøk. Her møtte hun Mueller. Etter at Mueller ble brakt inn for å møte al-Baghdadi kom hun gråtende tilbake.

- Han hadde sagt til henne at han skulle tvangsgifte seg med henne, og at hun ville bli drept hvis hun nektet.

- Kayla fortalte meg at han voldtok henne fire ganger, forteller 16-åringen til CNN.

Selv skal hun ha blitt banket og mishandlet av al-Baghdadi selv, hans tre koner og hans seks barn.

Klarte å rømme Hun forteller videre at al-Baghdadi hadde angst for mobiltelefoner, av frykt for å bli sporet og bli gjenstand for amerikanske bombeangrep. Han skal derfor hovedsakelig har operert den enorme, voldelige terrororganisasjonen ved hjelp av sendebud og muntlig kommunikasjon.

Selv om hun oppholdt seg i al-Baghdadi-familiens hjem, kunne det gå flere dager mellom hver gang hun så ham. På tross av den omfattende mishandlingen og grusomme behandlingen av slavejentene, forteller Zeinat at IS-lederen og hans venner og familie aldri angret eller unnskyldte seg, og hun var fast bestemt på å rømme.

Én dag kom hun og en annen seg ut av vinduet, og gikk i flere timer, før de ble brakt i sikkerhet på motorsykler av to menn i en liten landsby. Hun ble gjenforent med mora og noen søsken, mens tre av hennes søstre fortsatt er i IS-fangenskap og faren er antatt død.

Hun vil flytte utenlands og bli lærer etter å ha overlevd fangenskapet.

- Jeg håper de dreper ham snart. Han drepte mennesker, og tvang dem til å konvertere. Han voldtok jenter, drepte familier og separerte mødre fra sine barn. Jeg vil vise verden hvor ond han er, sier jenta i intervjuet.