SATT FRI: Kvinner, barn og eldre ble satt fri i går. Foto: AP / NTB scanpix
SATT FRI: Kvinner, barn og eldre ble satt fri i går. Foto: AP / NTB scanpixVis mer

- Yezidi-jenter ble solgt, tvangsgiftet med IS-krigere og voldtatt på åpen gate

Vitnemål om tortur og voldtekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ekstremistgruppa IS slapp tidligere denne uka fri over 200 yezidier, som hadde blitt holdt fanget nord i Irak.

- Vi har mottatt 227 yezidier, blant dem kvinner og barn, sa den kurdiske militærlederen general Westa Rasul til AFP.

- Voldtatt på åpen gate I fjor drepte og fordrev opprørsgruppa Den islamske staten (IS) tusenvis av yezidier i Nord-Irak. Nå kommer det vitnemål om hvordan IS-terroristene behandlet fangene. De som ikke ble drept ble forsøkt tvunget til å konvertere til islam, og en rekke av kvinnene skal ha blitt voldtatt og unge jenter skal ha blitt solgt og tvangsgiftet, melder International Business Times (IBT).

- Hver jente opplevde forskjellige ting. Mange ble solgt til IS-krigere. Flere ble voldtatt på åpen gate. De ble torturert og slått, sier Ziyad Shammo Aladany i organisasjonen Yazda i Kurdistan til IBT.

Organisasjonen følger opp flere av kvinnene som nå er løslatt. Det skal ha blitt betalt løsepenger for å sette dem fri.

Kalt «djeveldyrkere» Yezidier, enkelte ganger omtalt som en religion, andre ganger som en sekt, har hovedsete nord i Irak. Det er en religion fra Midtøsten som inkluderer elementer fra jødedommen, kristendommen og islam, og yezidiene er blitt omtalt som «djeveldyrkere» av IS, da en av englene er den påfuglaktige Melek Tawus som identifiseres med den falne engelen Lucifer..

I august måtte 40 000 yezidier flykte opp i fjellområdene utenfor byen Sinjar i Irak.

Siden i fjor sommer skal kvinner og jenter fra Yezidi-majoritetsbyene nord i Irak ha blitt bortført til ukjente steder. Allerede i oktober i fjor kom det vitnemål om voldtekter, og at Yezidi-kvinner ble holdt som «sexslaver» av IS.

HOLDT FANGET I MÅNEDER: De 227 yezidiene ble holdt fanget i flere måneder. Foto: AFP / MARWAN IBRAHIM / NTB scanpix
HOLDT FANGET I MÅNEDER: De 227 yezidiene ble holdt fanget i flere måneder. Foto: AFP / MARWAN IBRAHIM / NTB scanpix Vis mer