Yifeng måtte bli yngre

Da Yifeng skulle få personnummer i Norge, ble hun ett år eldre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Folkeregisteret er tom for personnumre på visse datoer.

Kinesiske Yifeng Chen er født 1. januar 1971. Da Chen flyttet til Norge i desember ifjor skulle hun få norsk personnummer.

Men hennes fødsesdato er for full for Folkeregisteret. I retur fra Folkeregisteret fikk hun datoen hun meldte seg inn i Folkeregisteret, den 22. desember som fødselsdato.

- Først lo jeg da jeg fikk vite at jeg ble yngre. Men både banken og telefonselskapet har begynt å lure. Jeg må hele tiden ha med meg dokumentasjon for å forklare situasjonen. Alt blir veldig tungvint, sier Yifeng Chen til Adresseavisen.

Årsaken til tilfeldige fødseldatoer i det norske Folkeregisteret skyldes \'tidligere synder\'. 1. januar er overbelastet i Folkeregisteret, fordi det ble brukt som fingert dato på personer som hadde ukjent fødselsdag og -måned, ifølge underdirektør Harald Hammer i Skattedirektoratet.

- Til midten av 1970-tallet var det vanlig praksis at norske myndigheter brukte 1. januar som fødselsdato for innvandrere og flyktninger som ikke hadde fødselsattesten i orden.

Hammer uttrykker sympati for at det kan være upraktisk å bære med seg pass for å få korrekt fødselsdato.

- De gruppene dette angår, får en \'dummy-dato\'. Jeg forstår at det kan skape forvirring når faktisk fødselsdato avviker fra det norske personnummeret. Folkeregisteret følger det gjeldende regelverk, når enkelte fødsesdatoer er tom for personnummer, vil søkeren få fødselsdag og -måned etter den dag og måned vedkommende meldte seg for norsk folkeregistermyndighet.

FULL FORVIRRING: Når personnummer ikke viser korrekt fødsesdato, kan man bruke pass. Illustrasjonsfoto: Scanpix
FULL FORVIRRING: Når personnummer ikke viser korrekt fødsesdato, kan man bruke pass. Illustrasjonsfoto: Scanpix Vis mer

- Hvis norske myndigheter skal forandre på denne praksisen, vil det trolig koste minst 100 millioner kroner å forandre på datasystemene, sier underdirektør i Skattedirektoratet.