DÅRLIG SIKT: Det var null sikt og svært dårlige forhold på E6-strekket Heia i Troms torsdag kveld. Her står trafikken helt stille. Foto: Frank Larsen
DÅRLIG SIKT: Det var null sikt og svært dårlige forhold på E6-strekket Heia i Troms torsdag kveld. Her står trafikken helt stille. Foto: Frank LarsenVis mer

Stormen Ylva

Ylva gir null sikt på E6: - I verste fall får jeg sove over i bilen

Stormen har hatt vindkast som en orkan. Og den gir seg ikke før i morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det kommer nok til å være kraftig vind utover natta også, sier meteorolog Kristen Gislefoss om utviklingen til Ylva.

Det er en storm som klokka 18.30 i dag hadde påført rundt 4000 husstander strømbrudd, ifølge NVE.

Strømbruddet rammet Nordland og Troms, der enkeltvindkast har kommet opp i en enorm hastighet, noe som igjen har betydd avblåste tak, nedrevne lyktestolper og særdeles vanskelige kjøreforhold.

Den aller kraftigste vinden er målt ved fjellpartiet Gammanjunni i Nord-Troms. Der har det vært vindkast på 35, 6 meter i sekundet.

- Det er jo egentlig orkanstyrke, selv om ikke middelvinden er like kraftig som en orkan, forklarer Gislefoss.

Ekstreme forhold i Troms

Gislefoss understreker at det også har vært kraftig vind i lavere strøk, og trekker fram Bardufoss i Målselv som et eksempel.

- Der er det full storm med en vind på 24,7 meter i sekundet, sier Kristen Gislefoss om området som består av de tre tettstedene Andslimoen, Andselv og Heggelia.

Samtidig rapporterer Nordlys om ekstreme forhold og null sikt på E6 ved Heia.

- Det er full stopp. Det er snø i lufta, elendig sikt, og bom stopp i trafikken. Snø og is legger seg på vinduene og vinduspussere, sier Frank Larsen til avisa.

Da Dagbladet kontakter selgeren fra Finnsnes, sier han at trafikken sto helt stille i begge kjøreretninger ved Takvatnet. Derfor valgte han klokka 20.00 å snu for å kjøre tilbake til Vollan i Balsfjord.

- Jeg har fått fylt på dieseltanken, fått i meg mat og noe varmt og drikke, og skal forsøke å kjøre hjem. I verste fall får jeg sove over i bilen, sier Frank Larsen som nå belager seg på kolonnekjøring over det vanskelige strekket.

BOM STOPP: - Mye vind og lang kø, sier Frank Larsen om forholdene på Heia. Foto: Frank Larsen
BOM STOPP: - Mye vind og lang kø, sier Frank Larsen om forholdene på Heia. Foto: Frank Larsen Vis mer

Skal løye i morgen

Meteorolog Kristen Gislefoss spår at stormen Ylva kommer til å bevege seg i retning Vest-Finnmark i løpet av de neste timene. Her vil den sannsynligvis ikke ramme like tungt som i Troms og det nordlige Nordland, ifølge meteorologen.

- Sannsynligvis ikke. Men også Vest-Finnmark vil få kraftig vind, sier han og forklarer litt av bakgrunnen for Ylvas voldsomme styrke:

- Lavtrykket ute i Norskehavet innebærer sørøstlige vinder i Nord-Norge. Det er noe av den styggeste vinden. Disse vindene fører veldig mye med seg i dalene og forsterkes på veien.

Flere strømløse

Stormen han omtaler har ført til store logistikkproblemer. Dette gjelder også for dem som skal reparere de ødelagte strømlinjene.

Ingun Åsgard Bendiksen, direktør for tilsyn og beredskapsavdelingen i NVE, forklarer at det ennå er så kraftig vind i enkelte områder at arbeidet med å få strømmen tilbake må utsettes.

- Det er det som er utfordringen i øyeblikket. Nå er det ventet at vinden løyer i morgen. Da vil det bli enklere å reparere, sier hun til Dagbladet.

Bendiksen legger til at de drøyt 4000 husstandene som for øyeblikket er strømløse er et lavere tall enn det som er blitt registrert ved flere liknende uvær som stormen Ylva.

- Det er ikke noen ekstraordinær situasjon akkurat nå, men vi vet ikke hvordan det utvikler seg. For dem som mister strømmen er det gjerne dramatisk, særlig i en stormsituasjon, sier Ingun Åsgard Bendiksen til Dagbladet.

Ber folk holde seg innendørs

Grunnet kraftig vind enkelte steder, særlig på innlandet, ber politiet i Troms folk holde seg innendørs og begrense bilkjøringen i de mest utsatte strøkene.

I Nordland ber politiet folk i Sandnessjøen holde seg innendørs.

Flere tak og reklameskilt er blitt revet løs av stormen, og en campingvogn har blåst opp på en parkert bil, ifølge NTB.

Også i Fauske og Sørfold løsnet flere tak, og trær har blåst ned og sperrer veier rundt om i fylket.

Et grantre sperret tidligere i dag deler av veien på E6 ved Grønnås i Fauske, og i morgentimene torsdag ble veien ved E6 på Majavatn og E6 ved Kvænfloghøgda ved Fauske sperret av trær.