Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Ylva har det bra nå. Hun tapte ikke kampen mot kreften. Nei, hun vant den til slutt.»

Hele Norges lille Ylva (7) sovnet stille inn i dag.

DØDE I DAG: Ylva, som her sitter i armene til mamma Cecilie, gikk i dag bort, kun sju år gammel. Titusenvis har fulgt hennes kamp mot sykdommen takket være familiens åpenhet. Foto: Privat, gjengitt med tillatelse fra familien
DØDE I DAG: Ylva, som her sitter i armene til mamma Cecilie, gikk i dag bort, kun sju år gammel. Titusenvis har fulgt hennes kamp mot sykdommen takket være familiens åpenhet. Foto: Privat, gjengitt med tillatelse fra familien Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Over 80 000 har fulgt pappa Magne Helanders oppdateringer på Facebook og bloggen om datteren Ylvas kamp mot kreften.

I dag var kampen over og Ylva sovnet stille inn, kun sju år gammel. Magne skrev følgende på Facebook etter at han mistet den lille jenta si:

«Hun er så nydelig der hun ligger, den siste pusten hun tok var så rolig og stille.. Ansiktet hennes har aldri sett så fornøyd ut.
Jeg har virkelig gruet meg til det minuttet, men selv det siste minuttet var ingen vond opplevelse, kjenner en fred inne i meg nå.
Ylva har aldri vært så mye til stede i meg som nå, jeg vet med sikkerhet at hun er der for alltid. Jeg kan se på bildet av henne i gangen hvor hun var frisk å leker ute i hagen.. Jeg ser på bildet å kjenner tanken av glede over den tiden vi har fått.»

Minnesiden «Hvil i fred Ylva» har i løpet av dagen fått over 130 000 følgere, og støtten og kondolansene flommer over i sosiale medier. Ylvas bortgang har blitt omtalt i alle store medier i Norge, takket være åpenheten Magne og resten av familien har vist.

- Uendelig feil Trond Espen Hansen traff Magne, Cecilie og lille Ylva da hans egen datter Eliisa ble kreftsyk. De siste to og et halvt årene har Trond Espen og Magne delt sorger og gleder, og de har sammen startet stiftelsen Sykehusbarn, som arbeider for å bedre livet til barn på sykehus.

I dag var Trond Espen hjemme hos Magne og Cecilia og delten sorgen.

- Det er så vanvittig vondt, men samtidig har det også føltes uendelig godt å få oppleve kjærligheten, omtanken og omsorgen som Magne og Cecilie, sammen med den fantastiske kommunen der nede, har skapt i den situasjonen som de har vært i de siste månedene. Ylva fikk lov til å dø hjemme, forteller Trond Espen til Dagbladet.

- Det føles så uendelig feil når et barn dør.

Trond Espen mener Magne Helanders åpenhet har revet ned tabuer og ikke bare hjulpet ham selv med å leve med et alvorlig sykt barn.

- Han har revet ned mange tabuer rundt sykdom og død. Jeg opplevde selv å treffe Magne og Cecilie da Eliisa ble diagnostisert med kreft. De dro oss opp fra det svarteste mørke. Der har de vært et forbilde begge to, forteller Trond Espen.

- Barna er så redde Stiftelsen Sykehusbarn, som Magne og Trond Espen driver sammen, ble startet da de så hvor lite som skulle til for å glede de svakeste og minste i samfunnet vårt. De små som ligger i uker, måneder og år på sykehus, mens barndommen flyr forbi.

ENGASJEMENT: Minnesiden til Ylva har seint i kveld over 130 000 «liker».
ENGASJEMENT: Minnesiden til Ylva har seint i kveld over 130 000 «liker». Vis mer

- Det medisinske tilbudet er veldig, veldig bra, men det er så mye mer i livet for en unge. Nylig besøkte jeg en gutt som nettopp hadde blitt operert, som nå har ligget fire uker på sykehus. Sist gang han ble operert, bodde moren på sykehus med sønnen i ett år. Mesteparten av tiden på isolat. Det skal lite til for å glede barna, det skal så lite til for å gjøre tilværelsen deres litt lysere.

Trond Espen forteller hvordan det var å treffe Ylva første gang, og som gjorde at han og Magne startet stiftelsen.

- Det var på nevrologisk, og når ens barn er innlagt på nevrologisk avdeling på Riksen er det fare på ferde. Barna blir overvåket på fellesrom og man opplever hvordan de gråter. Og gråte kommer ikke på grunn av fysiske smerter, for smertelindring gis i mengder. Men barna ser og opplever foreldrene, og redselen og angsten påvirker ofte de små. Det å oppleve hvordan barn gråt seg i søvn på grunn av redsel og angst, det var skjellsettende, sier Hansen.

- Men samtidig opplevde vi at enkelte frivillige sjeler gjorde noen ablegøyer og noe kjekt for ungene, og gjennom dette også få oppleve og se hvor positivt slikt spilte inn i barnas sykehushverdag. Det var det utslagsgivende for opprettelsen av stiftelsen.

«Fredelig i huset i kveld» Seint i kveld kom Magne Helander med en siste Facebook-oppdatering for den vonde dagen:

«Var en tur ute i hagen, ingen blader er det igjen på trærne... Er nok ingen tilfeldighet :) Det fredelig i huset her i kveld, gråt og latter er det fortsatt, Ylva er ikke liten lenger hun er stor og fyller hele huset. Ylva har det bra nå, hun tapte ikke kampen i mott kreften, Nei hun vant den til slutt. Takk alle sammen, gi barna deres en ordentlig stor klem i kveld.. Fortell hvor mye dere elsker dem!»

Trond Espen har sammen med kona Maarika sin egen blogg der han deler hverdagen med datteren Eliisa. Den kan du følge her.

PÅ SYKEHUSET: Trond Espen Hansen med datteren Eliisa. Foto: Privat, gjengitt med tillatelse
PÅ SYKEHUSET: Trond Espen Hansen med datteren Eliisa. Foto: Privat, gjengitt med tillatelse Vis mer