SPERRER E6: En bilist kjørte på dette treet på E6 i natt. Bilisten slapp unna med bare materielle skader da treet blåste ned få meter foran bilen. Foto: Nordland politidistrikt /Twitter
SPERRER E6: En bilist kjørte på dette treet på E6 i natt. Bilisten slapp unna med bare materielle skader da treet blåste ned få meter foran bilen. Foto: Nordland politidistrikt /TwitterVis mer

Ekstremværet Ylva

«Ylva» har truffet land: E6 stengt, flere ferjesamband innstilt og buss blåst av veien

Et tre blåste ned få meter foran en bilist på E6 ved Majavatn i natt. Veien er nå stengt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Har du tips, bilder eller video? Ta kontakt med Dagbladet på 2400@db.no eller 24 00 00 00

(Dagbladet): Stormen «Ylva» og svært dårlig føre skaper kraftige problemer i Nord-Norge.

I Brødstadbotn i Troms har en skolebuss med 28 passasjerer om bord kjørt ut av veien i morgentimene. Ingen kom til skade i ulykken, melder politiet i Troms.

Så langt er åtte ferjesamband i Nordland og ett i Nord-Trøndelag stengt på grunn av sterk vind, ifølge en oversikt på Statens vegvesens hjemmesider. I tillegg er flere veier stengt.

Natt til torsdag var en bilist heldig og fikk bare materielle skader da et tre falt ned få meter foran bilen hans på E6 ved Majavatn, melder Nordland politidistrikt på Twitter klokka 05.13. En entreprenør er på vei for å få treet fjernet. Enn så lange er E6 fem kilometer nord for Majavatn stengt. Bilisten kjørte tungtransport, opplyser politiet overfor Dagbladet.

- Melder kjørte på treet da treet ramlet ned få meter foran bilen hans. Ikke personskade, kun materielle skader på bil, skriver politiet, som bare få minutter tidligere sa til Dagbladet at de ikke hadde fått inn vær-relaterte meldinger.

EKSTREMVÆR: Slik blir vinden klokka 07 torsdag, ifølge Meteorologisk Institutt. Sør for Bodø er det meldt orkan. Det er meldt kraftigere vind utover dagen. Foto: Meteorologisk institutt
EKSTREMVÆR: Slik blir vinden klokka 07 torsdag, ifølge Meteorologisk Institutt. Sør for Bodø er det meldt orkan. Det er meldt kraftigere vind utover dagen. Foto: Meteorologisk institutt Vis mer

Blåst av veien

Like før klokka 06 melder Troms politidistrikt at en buss har blåst av veien i Kattfjordeidet på grunn av vindkastene. Bare sjåføren var i bussen og han er sendt til legevakt for undersøkelser.

Klokka 06 melder Nordland politidistrikt at et nytt tre har blåst over ende, og E6 ved Kvænfloghøgda sperrer nordgående kjørefelt.

- Så langt har det gått bra, men vi får se når det lysner, sier operasjonsleder Remi Johansen i Nordland politidistrikt til Dagbladet.

Meteorologene melder om vindkast opp mot 50 meter per sekund, og det er stor fare for at også flyavganger kan bli innstilt og bruer kan bli stengt som følge av uværet.

Ekstremværet «Ylva» er ventet å treffe Helgeland, Saltfjellet, Salten og Ofoten. Ylva er ventet å være like kraftig om «Narve» i 2006.

Strømbrudd

Meteorologisk institutt skriver på sine hjemmesider at det kan være farlig å oppholde seg utendørs og at det ventet uvanlig stor skade på bygninger, infrastruktur, strømnett og skog.

Helgelendingen skriver det ble registrert flere strømbrudd på Helgeland onsdag kveld. Kraftselskapet Helgeland Kraft skriver på sine hjemmesider at de har mannskap på plass og jobber med å få strømmen tilbake så fort de kan. Det er foreløpig ikke rapportert om at strømmen er kommet tilbake.

Klokka 09.00 melder selskapet at totalt 3650 husstander for øyeblikket er uten strøm.

Daglig leder Ove Arnstein Brattbakk opplyser til Dagbladet at 300-400 strømkunder mistet strømmen i går kveld. Hvor mange som har fått tilbake strømmen i natt, er ikke Brattbakk kjent med.

Kommunikasjonssjef i Avinor, Gurli Høeg Ulverud, skriver i en SMS til Dagbladet at noen fly i Lofoten og Helgeland er innstilt, eller er flytrafikken ok.

I natt meldte Sjøtrafikksentralen på Twitter at et ankret bulkfartøy driftet mot land i Vardø. Los og taubåt ble sendt til fartøyet og situasjonen er nå under kontroll.

I tillegg til at tre sperrer E6, har takplater blåst ned fra et næringsbygg i Fauske. Brannmannskaper jobber med å sikre og unngå mer ødeleggelse, melder politiet på Twitter.

OBS-varsel flere steder

STERK VIND: Helgelandsbrua melder om sterk vind klokka 04.27 natt til torsdag. Foto: Statens Vegvesen
STERK VIND: Helgelandsbrua melder om sterk vind klokka 04.27 natt til torsdag. Foto: Statens Vegvesen Vis mer

Ikke bare i Nordland er det ventet kraftig uværet de neste timene. Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel for vanskelige kjøreforhold på fjellet i Sør-Norge, og østafjells er det ventet sterke vindkast.

I Vest-Agder er det sendt ut OBS-varsel for store mengder nedbør. Det er også ventet mye nedbør for Rogaland og Sunnhordland, mens i Nordhordland og Sogn og Fjordane er det ventet sterke vindkast.

Som følge av «Ylva» i nord og sterke vinder på fjellene i Sør-Norge, er flere veier stengt.

Sov på flyplassen

Onsdag kom det store snømengder blant annet på Østlandet. Det førte til store forsinkelser og mange måtte se seg nødt til å overnatte på Oslo Lufthavn natt til torsdag.

Dagbladets fotograf Hans Arne Vedlog var onsdag på vei fra Tromsø til Oslo og landet på Oslo Lufthavn sju timer forsinket på grunn av snøkaoset. Vedlog forteller at på høyttaleranlegget på Oslo Lufthavn ble det rundt klokka 01 i natt meldt om fulle hoteller, noe som førte til at folk måtte sove på flyplassen gjennom natta.

Dagbladet har forsøkt å komme i kontakt med Vegtrafikksentralen i Nord-Norge uten å lykkes.

FULLE HOTELLER: Folk måtte sove på Oslo lufthavn i natt på grunn av fulle hoteller og innstilte fly. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FULLE HOTELLER: Folk måtte sove på Oslo lufthavn i natt på grunn av fulle hoteller og innstilte fly. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer