Stormen Ylva

Ylva herjer - vindkast i orkanstyrke og flere tusen strømløse

Politiet ber folk om å holde seg innendørs.

SKADET TAKET: En låve på Nesna i Nordland fikk store skader av vindkastene som fulgte stormen Ylva torsdag.
Foto: Hans Petter Sørensen / NTB scanpix
SKADET TAKET: En låve på Nesna i Nordland fikk store skader av vindkastene som fulgte stormen Ylva torsdag. Foto: Hans Petter Sørensen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Stormen Ylva herjer i Nordland og Troms. På Helgeland er 1.921 husstander for øyeblikket uten strøm, og i Troms har vindkast blitt målt til orkans styrke.

Helgeland Kraft opplyser at de har mannskap ute for å få ordnet feilene så fort som mulig. Også Nordlandsnett har problemer med strømmen, og kommunene Gildeskål, Rødøy og Saltdal har hatt strømbrudd, ifølge Avisa Nordland.

Troms Kraft melder ifølge Nordlys i en oppdatering klokka 14.40 torsdag at 600 er strømløse på innlandet i Troms. Blant områdene som er rammet, er Setermoen, Fossmoen, Olsborg, Andslimoen. Problemene skyldes både trær som har falt over kraftlinjer samt strømutfall i trafokretser.

Orkans styrke

Klokka 14.30 meldte Værvarslinga i Nord-Norge at vinden i Troms begynte å øke. De sterkeste vindkastene i fylket er målt til 33,9 meter i sekundet på Gamanjunni i Nord-Troms.

Ifølge Beauforts vindskala går grensen for orkan på 32,6 meter i sekundet. Dermed blåser det tilsvarende orkan i kastene på Gamanjunni, skriver Nordlys.

- Hold dere innendørs

Grunnet kraftig vind enkelte steder, særlig på innlandet, ber politiet i Troms folk holde seg innendørs og begrense bilkjøringen i de mest utsatte strøkene.

Også politiet i Nordland ber folk i Sandnessjøen holde seg innendørs. Flere tak og reklameskilt er blitt revet løs av stormen, og en campingvogn har blåst opp på en parkert bil.

Også i Fauske og Sørfold løsnet flere tak, og trær har blåst ned og sperrer veier rundt om i fylket. Et grantre sperrer deler av veien på E6 ved Grønnås i Fauske, og i morgentimene torsdag ble veien ved E6 på Majavatn og E6 ved Kvænfloghøgda ved Fauske sperret av trær.

Obs på forsinkelser

Også NSB har hatt utfordringer. Nordlandsbanen mellom Majavatn og Trofors var stengt en periode torsdag formiddag, men er nå åpnet igjen.

- Togene kjører, men det kan fortsatt oppstå forsinkelser og innstillinger inntil vi er i normal drift, melder NSB.

Også fjelloverganger er spesielt utsatt fordi vinden øker i høyden. I Nordland er blant annet Saltfjellet, Umbukta og Bjørnfjell stengt på grunn av Ylvas herjinger. Flere fergesamband er innstilt, spesielt i Nordland.

E6 stengt

På E6 mellom Nord-Trøndelag og Nordland, melder Statens vegvesen at kraftig snø og vind fører til trafikkaos. Problemene ble først meldt i 11.30 tiden torsdag formiddag.

Flere kjøretøy har kjørt seg fast og E6 er stengt. Sjåfører bes om å vente i Nord-Trøndelag, skriver NRK.

Stormtopp i Troms

Meteorologisk institutt ventet tidlig på dagen full storm i Nordland og Troms. Vindkastene i Nordland kan komme opp i 40 til 50 meter per sekund, mens det i Troms var ventet vindkast mellom 35 og 45 meter per sekund.

Allerede utover ettermiddagen vil vinden minke på Helgeland og i Salten, mens den vil henge igjen til fredag morgen i nordlige deler av Nordland. I Troms vil ikke stormen nå sitt kraftigste før torsdag ettermiddag, og vinden minker her først fredag morgen.

Meteorologisk institutt har utstedt ekstremværvarsel i Nordland og Troms, og det er spesielt vindretningen som er uvanlig.

- Det er sjelden med så mye vind fra sørøst, noe som kan bety at plasser som ikke er vant til mye vind, kan få kraftige vindkast, opplyser instituttet.

Skolebusser innstilt

En skolebuss med 28 passasjerer kjørte av veien ved Brøstadbotn i Troms torsdag morgen. Ingen ble skadd. I Flakstad i Lofoten ble både alle skolebusser og ordinære bussruter mellom Svolvær, Leknes og Narvik innstilt.

- Vi ønsker ikke å ta noen sjanser. For oss er sikkerheten det viktigste, og det håper vi på forståelse for, sier Odd Einar Pedersen, avdelingsleder for Boreal Lofoten, til Lofotposten.

Ved Kattfjordeidet på Kvaløya utenfor Tromsø blåste en buss av veien litt før klokken 6. Sjåføren var alene i bussen og ble kjørt til legevakten.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer