«Ylva» herjer i nord: Frykter lagerbygg skal velte over E6

Flere veier stengt under stormens herjinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Har du tips, bilder eller video? Ta kontakt med Dagbladet på 2400@db.no eller 24 00 00 00

(Dagbladet): E6 på Finneid i Nordland ved Fauske er stengt på grunn av stormen «Ylva». Ifølge politiet er det fare for at en nærliggende bygning kan blåse over ende.

Ifølge NRK dreier dette seg om et lagerbygg.

I tillegg til det er Nordlandsbanen stengt i området.

Konteiner sperrer jernbanen

En konteiner som har falt av et godstog sørger for stengt trafikk på Nordlandsbanen ved Fauske. I tillegg skal en stor silo stå i fare for å velte over toglinja på grunn av ekstremværet, melder politiet.

Banen vil være stengt til det er trygt å passere, og Bane NOR sier lagerbygget er utslagsgivende.

- Både vi og politiet har vært i kontakt med byggeieren. Nå avventer vi situasjonen til vi vet at det er trygt å åpne banen, sier områdedirektør for infrastruktur nord Tor Brekkan i Bane NOR, ifølge NRK.

Politiet frykter at lagerbygget langs E6 og Nordlandsbanen i Fauske skal kollapse og sier at veien kan bli stengt i en lengre periode. – Vi åpner ikke før det er trygt.

Konteineren ligger i veikanten mellom jernbanelinjen og veibanen ved Finneid bru ved Fauske, sier mediekontakt i Bane Nor, Dag Svinsås, til NTB. Stormen Ylva herjer nå i området, men foreløpig er det uklart hva som er årsaken til at konteineren falt av toget.

- Det vet vi ikke ennå, men det er veldig dårlig vær i området, sier Svinsås. Jernbanelinjen er nå stengt, og det er uklart når den vil åpne igjen.

- NSB kjører taxi for i hvert fall to av avgangene mellom Fauske og Rognan, sier Svinsås.

Også Ofotbanen er stengt mellom Bjørnfjell og Vassijaure på grunn av vanskelige værforhold, opplyser Bane Nor.

På Helgeland er 2482 husstander uten strøm, og flere tak har løsnet i Nordland. Også Helgelandsbrua, hvor det ble meldt om vindhastighet på opp til 45 meter per sekund, ble stengt tidligere i dag

Det er Helgeland Kraft som melder om strømbruddene og opplyser at det kan være flere områder som står uten strøm enn de rapporterer om på sin liste. Også Nordlandsnett har problemer med strømmen, og kommunene Gildeskål, Rødøy og Saltdal har hatt strømbrudd, ifølge Avisa Nordland.

40-50 m/s

Politiet i Nordland ber folk holde i Sandnessjøen holde seg innendørs. Flere tak og reklameskilt er blitt revet løs av stormen, og en campingvogn har blåst opp på en parkert bil.

I en oppdatering klokka 10.35 meldte Meteorologisk institutt at de venter full storm i Nordland og Troms. Vindkastene i Nordland kan komme opp i 40 til 50 meter per sekund, mens det i Troms kan ventes vindkast mellom 35 og 45 meter per sekund.

Allerede utover ettermiddagen vil vinden minke på Helgeland og i Salten, mens den vil henge igjen til fredag morgen i nordlige deler av Nordland. I Troms vil ikke stormen nå sitt kraftigste før torsdag ettermiddag, og vinden minker her først fredag morgen.