Yngre jenter - hardere dop

I det knallharde, mannsdominerte narkomiljøet rundt Oslo S er purunge jenter i ferd med å overta rekrutteringen. Sommerens tall viser at 60 prosent av nykommerne under 18 år er jenter. Grensen mellom partydopere og gatenarkomane er i ferd med å viskes ut, og vestkantungdom er ikke lenger fremmedelementer blant kjøperne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Undersøkelsen er gjennomført av politiet, uteseksjonen og barnevernsvakta i Oslo i løpet av juni, juli og august.

- Tallmaterialet er ikke stort, men det bekrefter det vi har merket oss i vårt arbeid i det siste. Det er påfallende mange jenter å se i forhold til tidligere, sier leder for uteseksjonen i Oslo, Torbjørn Brekke, til Dagbladet.

Partyjenter

- Veldig mange unge jenter kommer hit nå. I sommer har det vært innmari mange, men det begynte vel allerede for ett til to år siden, sier en av selgerne ved den etter hvert så velkjente Toto-bua ved Oslo S til Dagbladet.

De sier det dreier seg mest om «partyjenter» - jenter som har ruset seg på ecstasy i helgene, og oppdager at de trenger mer. Derfor tar de seg ned til Oslos sikreste kjøpested for å få tak i Rohypnol-tabletter eller heroin de kan røyke.

- Og det er helt vanlige ungdommer. Mange jenter, men også mange gutter. De fleste bare kjøper, og går igjen, forteller «Nina».

Dermed blandes partydopmiljøet med de gatenarkomane. Fordi de henter forsyninger fra samme marked.

13-åring

I løpet av et par ettermiddagstimer nede ved Oslo S er mange ungjenter innom Toto-bua. De kommer, kjøper og går. Ingen av dem Dagbladet prøvde å få kontakt med, ville snakke med oss.

For de bruker ikke dop. De er egentlig ikke her.

Men «Celina» (19) forteller litt. Hun begynte da hun var 13, og det var kjæresten som ga henne de første pillene. Hun har vært innom hasj, amfetamin, ecstasy, kokain, syre og heroin.

- Det er mange flere jenter her enn før, de fleste er mellom 15 og 19 år. Mange begynner på grunn av kjærestene sine, for de gir alltid noe til dama.

Venninnen «Melissa» på 23, begynte da hun var 14. Også hun fikk dopet av kjæresten.

- Dumme jenter

Også uteseksjonen mener det er menn som trekker ungjentene til miljøet.

- Mange av disse guttene som vanker der nede må være ganske sjarmerende, for jenter i 15-årsalderen tiltrekkes tydeligvis av dem. Vi slutter aldri å undre oss over hvor dumme disse jentene er. De tror de skal redde dem, og så havner de utpå selv, sier Brekke.

Dermed er veien også kort til prostitusjon for å finansiere et stadig tyngre stoffmisbruk. Hjelpeapparatet rundt Oslo S har mistanke om at det foregår betydelig prostitusjon blant de yngste.