Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Yngst til Sydpolen

Siden desember har fire nordmenn overvintret i Antarktis. Snart legger 25-åringene Eirik Sønneland og Rolf Bae ut på den 2000 km lange turen til polpunktet, som tidenes yngste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Folk vet ikke hva de går glipp av, stråler Eirik Sønneland på satellittelefon fra verdens kaldeste og mest forblåste kontinent.

Han forteller at dagen i dag er en usedvanlig fin og varm dag. Sola har nettopp kommet tilbake etter mørketida og skinner fra en skyfri himmel, og det er bare(!) 32 minusgrader. Hans livs største utfordring nærmer seg med stormskritt.

Nyttårsfeiring

I første halvdel av oktober spenner han og Rolf Bae på seg pulken og sikter sørover. Målet er polpunktet, 2000 iskledte og bikkjekalde kilometer unna. Planen er å være framme like før nyttårsaften. Alene under stjernehimmelen skal de feire det nye året og bragden. Hvis de lykkes, er de de yngste som har nådd Sydpolen - 89 år etter Roald Amundsen.

Det hele startet for fem år siden, da friluftsfantastene Eirik og Rolf fant ut at Sydpolen må være den ultimate utfordringa. Rolf har gått Norge på langs og Grønland på tvers, klatret i fjell og padlet 2138 km i kano. Eirik er tidligere marinejeger og konkurransesvømmer. Sammen ville de bli de yngste til å nå polpunktet uten assistanse.

Med på laget har de legen Gunnar Børre Thoresen (65) og mekanikeren Frode Nedrebø(26). De skal vente på basestasjonen Troll mens friskusene kjemper seg sørover.

Trener med 160 kilos pulk

- Sammenlignet med Nordpolen er det lengre å gå, en mer monoton ferd og mye kaldere, forklarer Eirik til Dagbladet.no.

Akkurat nå er det 60-70 minusgrader på polpunktet - ved nyttår forhåpentligvis 30 grader varmere. Vindene vil trolig nå orkan styrke flere ganger på turen. Siden ankomsten i desember har Eirik og Rolf ligget i hardtrening. Nå har de sju totimers-økter i uka på ski med tung sekk eller pulk.

- Etter en lang opptrappingsperiode, har pulken endelig nådd matchvekt på 160 kilo. Jeg har også klart å legge på meg 10 kilo. Nå som turen nærmer seg, er vi kolossalt motiverte, sier Eirik.

Han innrømmer også at han frykter det som venter.

- Du kan kalle det en skrekkblanda fryd.

Hilsen fra kongen og Clinton

17. mai ble feiret med kulderekord på 44 minusgrader. «Himmelen ute var sprakende rosa og lilla», skriver de i reiseskildringa.

Seinere på dagen tikket faksen inn fra Kong Harald, som ønsket til lykke med nasjonaldagen. Også Bill Clinton har sendt hilsning til Antarktis-friskusene.

Selv om Eirik insisterer på at Antarktis er noe vanlige folk også burde oppleve, viser reisebrevene at det er litt ekstra kjernesunn norsk fjellungdom som har slått leir. Etter å ha slitt med en 100 kilo tung pulk i motbakke og treg snø, beskriver Eirik treninga i det iskalde været som «balsam for sjelen».

Så langt er kulderekorden 55 minus, men de håper på å få oppleve minst 60.

Forsøksmus for NASA og NTNU

Foruten polvandringa har ekspedisjonen en rekke vitenskapelig oppgaver i samarbeid med NTNU, UiB, Norsk Polarinstitutt og NASA. De utgjør et eksperiment i sosial psykologi blant personer som er isolerte og må leve sammen over lengre tid - samt hvordan interiøret innvirker på dette. Mennene er også forsøkspersoner når det gjelder UV-stråling og immunforsvar. I tillegg prøver de ut et nytt avløpssystem.

Men fokus er likevel på eventyret og polturen.

- Jeg vet ikke hvordan det blir å stå på polpunktet. Men jeg tror jeg vil nærme meg kraftig det som heter lykke. Samtidig blir det vemodig å endelig ha nådd målet sitt etter 5 års planlegging, sier Eirik.

Sjekk hjemmesida

På hjemmesida til Norsk Antarktis Ekspedisjon har de lagt ut 20 reiseskildringer og bilder fra det majestetiske landskapet. Der finner du også fakta om Antarktis og de fire eventyrerne.

EKSPEDISJONEN: Lege Gunnar Børre Thoresen (65) (fra venstre), mekaniker Frode Nedrebø(26), Eirik Sønneland (25) og Rolf Bae (25) har overvintret i isødet i åtte måneder.
FØRST TIL TOPPS: De norske gutta har som de første besteget flere fjelltopper i Dronning Maud Land.
KLAR FOR POLEN: Eirik Sønneland trener sju ganger i uka og spiser som en hest mens han venter på riktig værforhold. I starten av oktober skal han og Rolf Bae gå til polpunktet.