Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Yngstemann forlater Guatanamo

Havnet i det fryktede fengselet som 15-åring.

I RETTEN: Slik ble Khadr gjengitt av en rettstegner under rettssaken mot ham i 2010. Tegning: Janet Hamlin / Reuters / NTB Scanpix
I RETTEN: Slik ble Khadr gjengitt av en rettstegner under rettssaken mot ham i 2010. Tegning: Janet Hamlin / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Faren kriget med Osama bin Laden. 15 år gammel ble kanadiske Omar Khadr sendt til USAs fryktede Guantánamo-fengsel.

Det var i 2002 at den da 15 år gamle kanadiske unggutten ble pågrepet i Afghanistan og sendt til amerikanernes terrorfengsel på Guantanamobasen på Cuba.

I 2010 dømte et miltærtribunal ham til 40 års fengsel for drap og drapsforsøk som strider mot militær lov, spionasje og medvirkning til terror. Han innrømmet straffskyld for drap på en amerikansk soldat, og fikk straffen redusert til åtte år.

Khadrs advokater har tidligere sagt at unggutten under avhør i fengselet ble truet med drap og voldtekt, og holdt i isolat i lange perioder.

Terrorfamilie I går tidlig ble 26-åringen satt på et militærfly og flydd til sitt hjemland Canada, der han skal sone resten av straffen i høysikkerhetsfengselet Millhaven. Hjemsendelsen er omstridt i Canada.

- Omar Khadr er en kjent støttespiller for terroristnettverket al-Qaida og er dømt for terrorisme, sa landets sikkerhetsminister Vic Toews under en pressekonferanse i går.

Khadrs familie omtales nemlig som landets «første terrorfamilie». Hans far Ahmed Said Khadr kjente Osama bin Laden, og tok i 1996 med seg hele familien til Pakistan for å kjempe sammen med andre afghanere mot den sovjetiske okkupasjonen av landet.

Faren døde i kamp mot pakistanske styrker nær grensa i 2003. En av brødrene ble lam fra livet og ned etter å ha blitt såret i samme slag. En annen bror, Abdullah, er nylig løslatt fra kanadisk fengsel etter å ha vunnet en juridisk dragkamp mot USA, som ønsket han
utlevert i forbindelse med en terrorsiktelse.

166 igjen Khadrs søster Zaynab og moren Maha er ifølge BBC kjent i Canada for sine ekstremistiske standpunkter. Khadr, som nå er 26 år, var ikke bare yngstemann i terrorfengselet, han var også den siste vestlige fangen på Guantánamo.

En rekke andre statsborgere fra vestlige land fengslet for terror er tidligere sendt tilbake til sine hjemland. Obama lovte i starten av sin presidentperiode å stenge terrorfengselet i løpet av ett år.

Det sitter fortsatt 166 fanger på Guantánamo.

FENGSLET SOM 15-ÅRING: Et bilde av Khadr gitt ut av advokatene hans. Foto: AP Photo/U.S. Department of Defense
FENGSLET SOM 15-ÅRING: Et bilde av Khadr gitt ut av advokatene hans. Foto: AP Photo/U.S. Department of Defense Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media