Yngstemann på Everest

16 år gamle Temba Tsheri er den yngste i historien som har nådd toppen på verdens høyeste fjell Mount Everest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Åttendeklassingen fra Nepal nådde sitt store mål tidlig tirsdag morgen, og er den yngste personen som har klart bragden å nå toppen på den høyeste fjelltoppen i Mount Everest. Fjelltoppen ligger 8.850 meter over havet.

Flere mennesker har omkommet i sine desperate forsøk på å nå toppen i år. Torsdag omkom den australske klatreren Mark Auricht av komplikasjoner i forbindelse med høydesyke. På onsdag falt Peter Gerfried Banner fra Østerrike i døden bare femti meter unna toppen.

Også 16-åringens forrige forsøk på å bli den yngste Everest-bestiger gikk galt. Temba Tsheri måtte snu like før han nådde målet sitt på grunn av frost og dårlig vær i fjor. Da han kom ned fra fjellet måtte legene amputere fem av fingrene.

Temba Tsheri slo da den tidligere rekorden da den 17 år gamle Shambu Tamang, også fra Nepal, besteg fjelltoppen i 1973.

For tiden er det høysesong for klatring i Mount Everest, og inntil nå har femti mennesker nådd toppen denne sesongen. Sesongen starter i begynnelsen av mars og klatrerne må være nede før 31. mai, når monsunregnet fører til kraftige snøfall i høyden. Fem-seks nye ekspedisjoner ventes å nå toppen før været gjør det umulig å klatre.

Siden Edmund Hillary sammen med bæreren Tenzing Norgay ble de første i verden til å bestige verdens høyeste fjell i 1953, har mer enn 800 klatrere gjort det samme. Minst 180 mennesker har omkommet i forsøket på å kopiere Hillarys femti år gamle bragd.

YNGSTEMANN: 16 år gamle Temba Tsheri er lykkelig og sliten etter å blitt yngstemann på Everest.