Yngstemann på Everest

16 år gamle Temba Tsheri er den yngste i historien som har nådd toppen på verdens høyeste fjell Mount Everest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Åttendeklassingen fra Nepal nådde sitt store mål tidlig tirsdag morgen, og er den yngste personen som har klart bragden å nå toppen på den høyeste fjelltoppen i Mount Everest. Fjelltoppen ligger 8.850 meter over havet.

Flere mennesker har omkommet i sine desperate forsøk på å nå toppen i år. Torsdag omkom den australske klatreren Mark Auricht av komplikasjoner i forbindelse med høydesyke. På onsdag falt Peter Gerfried Banner fra Østerrike i døden bare femti meter unna toppen.

Også 16-åringens forrige forsøk på å bli den yngste Everest-bestiger gikk galt. Temba Tsheri måtte snu like før han nådde målet sitt på grunn av frost og dårlig vær i fjor. Da han kom ned fra fjellet måtte legene amputere fem av fingrene.

Temba Tsheri slo da den tidligere rekorden da den 17 år gamle Shambu Tamang, også fra Nepal, besteg fjelltoppen i 1973.

For tiden er det høysesong for klatring i Mount Everest, og inntil nå har femti mennesker nådd toppen denne sesongen. Sesongen starter i begynnelsen av mars og klatrerne må være nede før 31. mai, når monsunregnet fører til kraftige snøfall i høyden. Fem-seks nye ekspedisjoner ventes å nå toppen før været gjør det umulig å klatre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer