Yngve: - Ta fram sykkelen

Yngve Hågensen oppfordrer til forståelse for busstreiken og ber folk ta fram sykkelen. - Det handler om å rette opp skjevheter, sier LO-sjefen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du bør imidlertid forberede deg på at streiken kan bli langvarig. Sjåførene har 70 millioner kroner i streikekassa.

Til Dagbladet forteller LOs mektige mann at han har stor sans for at medlemmene i tradisjonsrike Transportarbeiderforbundet nå danner felles front med YS-baserte Rutebilarbeiderforbundet.

Sju uker

- Tidligere har de slåss om medlemmene, og var et lett bytte for arbeidsgiverne. Når de nå har slått sine pjalter sammen, får de en helt annen tyngde.
- Tror du streiken blir langvarig?

- Vanskelig å si. Det kommer an på motparten. En filippiner spurte meg her om dagen hvorfor lønnsoppgjørene i Norge foregår om våren. Jeg forklarte ham at morraene er lysere og menneskene mer fleksible. Vi får se om det stemmer, gliser Hågensen.

Selv om streikegeneralene hver dag punger ut med 1,7 millioner kroner i streikebidrag, har de nok penger til å holde på i sju uker. Hvis ikke arbeidsgiverne har krøpet til korset innen utgangen av juni, stiller LO og YS opp med nye streikekroner.

Transportarbeiderforbundet har 35 millioner kroner på bok, fordelt på et kampfond og et reservefond. Når det tar slutt, har Per Østvold og hans medlemmer LO i ryggen.

Rutebilarbeiderforbundet har også 30- 40 millioner å tære på, bekrefter streikegeneral Hellek Eggerud. I går fikk han faks fra YS-ledelsen om at de vil stille opp med nye millioner når kassa er tom.

- Stort ansvar

Transportarbeiderforbundet og Rutebilarbeiderforbundet er jevnstore og organiserer 11000 medlemmer. Fra mandag er 5000 sjåfører i streik.

- Folk skjønner oss. Ingen synes det er rettferdig at en bussjåfør med ti års erfaring skal tjene 177000 kroner, hevder streikegeneral Per Østvold.

- Når du har ansvar for sikkerheten til skolebarn og andre passasjerer, kan du ikke ha den samme lønna som det en sosialklient får utbetalt, mener Hellek Eggerud.