Yngve, for faen!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

NEDTELLINGEN ER BEGYNT. Yngve Hågensen har holdt sin siste 1. mai-tale som LO-leder. Dusinet er fullt. «Nu går han lige hjem,» som Povl Dissing synger. Han skal bare innom LO-kongressen først. Den starter lørdag. I Folkets Hus. Yngves andre hjem, hvor han er Faderen, men ser ut som hans motsetning, fanden, som han ideligen påkaller i forsamlinger han har i sin hule hånd.

Banningen og besvergelsene er helt sentrale elementer i Hågensens retorikk. De blir like sikkert etterfulgt av latterskrall blant de tillitsvalgte som eleison etterfølger kyrie i kjerka. Og gode opplegg bruker vi som kjent gjerne om igjen. Det virker bare pirrende når noen av damene i fagbevegelsen har bedt ham droppe kraftuttrykkene. Da skyter vi haka fram i underbitt og tar ham i forsvar: «Yngve må få lov til å værra seg sjæl.»

OM FORMÅLET med denne formen for kommunikasjon er å samle en fagbevegelse som på mange områder er på defensiven i forhold til samfunnsutviklingen, vet jeg ikke. Men effekten er i alle fall slik. Hågensen markerte styrke mot selveste Gro, og han har filleristet finansministrer og sentralbanksjefer som har opptrådd egenmektig. Slikt samler troppene i Folkets Hus. Men det er først og fremst Hågensens politiske dyktighet og ryddighet som tvang radikalerne på plass. Hans form er opprørsk, mens hans strategi er kald og langsiktig. Bare et samlet og offensivt LO ville klart det som kan skrives på Hågensens testamente: tilnærmet full sysselsetting, fleksibel pensjonsalder fra 62 år, alles rett til videregående opplæring, fem ukers ferie, og en formidabel reallønnsøkning for medlemmene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer