Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Yngve frykter lærer-mas

LO-leder Yngve Hågensen innser at lærernes og sykepleiernes evige lønnsmas er et problem som kan true lønnssystemet. Nå vil han snakke lønn med Magne Songvoll.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hågensen ønsker å utvide samarbeidet med Akademikernes Fellesorganisasjon. På AFs tariffkonferanse kom han med en direkte invitt til samarbeid.

- Må diskutere

- Vi må tørre å ta en diskusjon om hva som er rettferdige lønnsforskjeller, og hva som er en rettferdig lønnspolitikk, sa han for fullsatt sal.

Utspillet druknet i hans eget oppgjør med finansminister Gudmund Restad som hadde truet med innstramningspakke, dersom lønnsoppgjøret ble for dyrt. Statsminister Kjell Magne Bondevik måtte straks rake kastanjene ut av ilden og bortforklare Restad.

Men lærernes og sykepleiernes lønnsraseri er vanskeligere å stagge. Hågensen utdyper sin invitt overfor Dagbladet:

- Allerede på LO-kongressen i 1985 holdt jeg foredrag hvor jeg foreslo at vi må diskutere hvilke lønnsforskjeller vi kan akseptere. Både innenfor de grupper LO organiserer og innenfor andre grupper, som akademikerne.

Problem

LO-lederen legger ikke skjul på at også LO må gjøre seg attraktiv for dem som tar høyere utdanning, og som kommer seint ut i arbeidslivet med etableringsproblemer pga. studielånsbyrde.

- Er ikke den vedvarende uroen og de høye lønnskravene fra utdanningsgruppene et problem for moderasjonslinja?

- Jo, jeg er enig i at det er et problem.

- Vi har en samarbeidsavtale med AF. Det må være mulig å utvide dette, slik at vi blir enige om visse prinsipper for lønn.

- Da vi ville vedta et forsterket solidaritetsalternativ på LO-kongressen i 1997, sa vi at vi ville søke allianser i alle leirer.

- AF må ta ansvar

LO-lederen viser til at AF bare forhandler for sine medlemmer i stat og kommune. I privat sektor forhandler de enkelte AF-forbund hver for seg. Der har ingeniørene i NITO og Norske Sivilingeniører fått lønnsøkninger langt ut over solidaritetsalternativets rammer. De er sentrale grupper i det NHO kaller «høyere funksjonærer».

- Jeg har ikke laget bråk med disse gruppene. Men AF må lære seg å ta ansvar for disse gruppene også i privat sektor, sier Hågensen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!