Yngve og Audun har bodd i Polhavet siden august

Kommer hjem med unike oppdagelser.

BOBIL:  - Det er litt som å bo i en bobil, sier Ynge Kristoffersen (bildet), om å bo i «Sabvabaa». Foto: Audun Tholfsen
BOBIL: - Det er litt som å bo i en bobil, sier Ynge Kristoffersen (bildet), om å bo i «Sabvabaa». Foto: Audun Tholfsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Siden august 2014 har Yngve Kristoffersen og Audun Tholfsen drevet med isen om bord i luftputefartøyet «Sabvabaa». «Sabvabaa» betyr «flyter hurtig over», og det er nettopp dette Kristoffersen og Tholfsen har gjort i nesten ett år.

I vinterens stummende mørke og sommerens midnattssol har de flytt med isen, i kryss over Lomonosovryggen. Fem ganger har isdriften krysset ryggen.

Aldri har noen krysset havet på samme måte. Tholfsen gikk i land for et par uker siden.

Hjemme om en måned Nå er «Sabvabaa» bare 30 kilometer fra kysten av Nordøst-Grønland. Om en måneds tid kan Kristoffersen sette føttene på fastland. Forhåpentligvis.

Kristoffersen er professor i geofysikk, og er tilknyttet Universitetet i Bergen og Nansen senteret, mens Tholfsen har erfaring som polfarer og er fotograf.

Sammen har de dratt ut på den lange ferden for å studere Lomonosovryggen. Det er Nansen senteret som er ansvarlige for ekspedisjonen.

REISERUTA: Bildet viser «Sabvabaas» ferd over Lomonosov-ryggen. Foto: Yngve Kristoffersen
REISERUTA: Bildet viser «Sabvabaas» ferd over Lomonosov-ryggen. Foto: Yngve Kristoffersen Vis mer

- Lomonosovryggen er en undersjøisk fjellkjede på 1000 meters dyp, som går tvers over Polhavet. Den er like lang som Norge og mer massiv enn Alpene. Hvis man kunne stått ved siden av den på havbunden, ville den ruvet 3000 meter over deg. Størstedelen av delen mellom Canada og Nordpolen har aldri blitt undersøkt, sier Kristoffersen.

Fisk på 2650 meters dyp Tholfsen avsluttet sitt arbeid for noen uker siden. Når isforholdene tillater det, skal Kristoffersen etter kursen mot Grønland. Med seg tilbake har de blant annet videoopptak av havbunnen på flere tusen meters dyp.

- Det er nesten ikke til å tro, men nede på 2650 meter dyr har vi sett halvmeter store fisk, sier Kristoffersen til Dagbladet

Ekspedisjonen har i hovedsak vært fokusert på geologi. I løpet av reisen har Tholfsen og Kristoffersen samlet seismiske data av ca. 1000 kilometer over uutforsket havbunn.

Flere er interessert i funnene, blant annet Oljedirektoratet, Meteorologisk institutt, det svenske oljeselskapet Lundin og flere norske universiteter. De har også gjort målinger for Metrologisk Institutt, Geofysisk Institutt og Universitetet i Bergen. Danske og kanadiske myndigheter har også meldt sin interesse.

- Verken danske, kanadiske eller tyske forskere har klart å gjennomføre seismiske målinger i området mellom Nordpolen og Canada/Grønland selv om de i to tilfeller hadde assistanse av russisk atomisbryter. Canada var i fjor oppe med to isbrytere, men isforholdene var for vanskelige. I år skal de forsøke på nytt. Vi har to personer drevet med isen i et fartøy som bare er litt større enn en av isbryternes livbåter og samlet minst fem ganger så mye data som de tre nasjonene tilsammen, sier Kristoffersen.

Isbjørn på frontruta Kristoffersen, som nå er 73 år, har drømt om dette siden han var 40 år. De siste seks åra har han, sammen med den israelske marinegeologien John K. Hall, planlagt reisen.

OM BORD: Audun lager middag om bord i «Sabvabaa». Foto: Ynge Kristoffersen.
OM BORD: Audun lager middag om bord i «Sabvabaa». Foto: Ynge Kristoffersen. Vis mer

- Det har vært noen utrolige måneder. Jeg er jo fra Alta og er vant til mørketid, men et så brutalt mørke som det var i vinter her, har jeg aldri opplevd. Nå som det er lyst er det noe helt annet. I dag er det tåke, men stille og fredelig. Det virker som sola jobber seg gjennom tåka. Det var en isbjørn med labbene på frontruta her ved midnatt, men den var ganske skvetten og kom seg fort av gårde forteller Kristoffersen.

Kristoffersen er nå på vei hjem. Men det er ikke opp til han å bestemme når han kan sette beina på fastlandet, for «Sabvabaa» driver med isen.

En tålmodighetstest - De siste månedene har vi drevet sakte, og av og til har vi gått litt nordover. Det er en tålmodighetstest, men hjemme er det vel stort sett regn og dårlig vær likevel. Men det skal bli fint å komme hjem til barn og barnebarn. Det innrømmer jeg gjerne, sier Kristoffersen.

John K. Hall er geofysiker ved Geological Survey of Israel, og med initiativtaker bak forskningsprosjektet.

- Mange syns dette var for farlig å gjennomføre, men det er det ingen grunn til å tenke. Fridtjof Nansen, reiste på samme måte. Han drev også med isen. Det er ganske trygt, sier Hall til Dagbladet

Hall er nå 75 år, Kristoffersen 73. Alderen er ikke det største problemet.

SENGEPLASSEN: Klart for leggetid i «Sabvabaa». Foto: Audun Tholfsen
SENGEPLASSEN: Klart for leggetid i «Sabvabaa». Foto: Audun Tholfsen Vis mer

- Vår største utfordring er å finne forskere med tæl nok i feltsituasjoner når det røyner på, til å ta opp tråden etter oss, sier Kristoffersen.

Hans reise går riktignok mot slutten, og han er ikke i tvil om hva han skal gjøre når han er tilbake.

- Det første jeg skal gjøre når jeg komme tilbake er å få tak i en liter fersk melk, sier han.

FISK: Halvannen meter stor fisk på 2650 meters dyp. Foto: Ynge Kristoffersen
FISK: Halvannen meter stor fisk på 2650 meters dyp. Foto: Ynge Kristoffersen Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer