Yngve og Audun har bodd i Polhavet siden august

Kommer hjem med unike oppdagelser.

BOBIL:  - Det er litt som å bo i en bobil, sier Ynge Kristoffersen (bildet), om å bo i «Sabvabaa». Foto: Audun Tholfsen
BOBIL: - Det er litt som å bo i en bobil, sier Ynge Kristoffersen (bildet), om å bo i «Sabvabaa». Foto: Audun Tholfsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Siden august 2014 har Yngve Kristoffersen og Audun Tholfsen drevet med isen om bord i luftputefartøyet «Sabvabaa». «Sabvabaa» betyr «flyter hurtig over», og det er nettopp dette Kristoffersen og Tholfsen har gjort i nesten ett år.

I vinterens stummende mørke og sommerens midnattssol har de flytt med isen, i kryss over Lomonosovryggen. Fem ganger har isdriften krysset ryggen.

Aldri har noen krysset havet på samme måte. Tholfsen gikk i land for et par uker siden.

Hjemme om en måned Nå er «Sabvabaa» bare 30 kilometer fra kysten av Nordøst-Grønland. Om en måneds tid kan Kristoffersen sette føttene på fastland. Forhåpentligvis.

Kristoffersen er professor i geofysikk, og er tilknyttet Universitetet i Bergen og Nansen senteret, mens Tholfsen har erfaring som polfarer og er fotograf.

Sammen har de dratt ut på den lange ferden for å studere Lomonosovryggen. Det er Nansen senteret som er ansvarlige for ekspedisjonen.

- Lomonosovryggen er en undersjøisk fjellkjede på 1000 meters dyp, som går tvers over Polhavet. Den er like lang som Norge og mer massiv enn Alpene. Hvis man kunne stått ved siden av den på havbunden, ville den ruvet 3000 meter over deg. Størstedelen av delen mellom Canada og Nordpolen har aldri blitt undersøkt, sier Kristoffersen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer