- Ynkelig fra Kristin

- Hun bør gå av, sier Venstres Lars Sponheim. Også Frps Siv Jensen raser mot finansministeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN: (Dagbladet.no): Under valgkampen i 2005 garanterte Halvorsen at alle barn skulle få plass i en barnehage innen 1. januar 2008 - hvis ikke skulle hun gå av.

Men under SVs landsmøte slår partilederen full retrett på hennes viktigste valgløfte.

- Vi kommer ikke helt i mål i alle kommuner innen utgangen av 2007, sa Halvorsen under landsmøteåpningen. 

Les også: «Vi kommer ikke i mål i 2007»

Dette får opposisjonspolitikeren til å reagere:

- Jeg tror vi alle husker hva Kristin Halvorsen sa. Nok en gang er det stor avstand mellom det man lover og det man gjør. Jeg er redd for at dette svekker troverdigheten til alle norske politikere, sier Frp-leder Siv Jensen til Dagbladet.no. 

Også Venstres leder Lars Sponheim mener at finansministerens troverdighet er sterkt skadet. 

- Dette er ynkelig å at hun forsøke å legge skylden på kommunene. Hun går fra det faktiske løftet og det alvoret hun faktisk la på seg selv. Hun bør gå av, sier Venstre-leder Lars Sponheim til Dagbladet.no. 

- KRISTIN SVEKKER POLITIKER-TROVERDIGHETEN: Det mener Frps Siv Jensen og Venstres Lars Sponheim. Foto: Scanpix
- KRISTIN SVEKKER POLITIKER-TROVERDIGHETEN: Det mener Frps Siv Jensen og Venstres Lars Sponheim. Foto: Scanpix Vis mer

Valgforsker Frank Aarebrot mener at SV-lederen har rotet seg opp i en retorisk floke da hun lovte full barnehagdekning.

- Det er i seg selv ikke mulig. Da måtte vi ha en rekke barnehageansatte som ikke hadde noe å gjøre, men bare ventet i tilfelle det skulle være et barn som trengte plass. Selv om vi bygger barnehager i 50 år vil pressen alltid finne ett barn som ikke har plass, sier Aarebrot til Dagbladet.no.

Han trekker en analog til Thorbjørn Jagland berømte 36,9 prosent, og mener Halvorsen velger en bedre løsning når hun sier at hun ikke kommer til å gå av selv om det ikke blir full barnehagedekning i 2007.

- Ja, det mener jeg. Det får være måte på å være speidergutt for pressen.

Aarebrot synes likevel ikke at Kristin bør ta lett på løftet som ble gitt under valgkampen i 2005.

- Vi skal ikke le av dette, for det var jo noe som ble sagt til velgerne under valgkampen. Jeg synes Kristin bør gå offentlig ut og beklage at hun formulerte seg slik som hun gjorde. Men det er helt latterlig å kreve Halvorsens avgang når vi bygger barnehager som aldri før.

Valgforskeren tror ikke SV kommer til å tape valget på at de ikke har klart å innfri valgløftet.

- Hvis 95 prosent opplever at de har barnehageplass så vil ikke de 5 prosentene som ikke har plass være nok til å velge dem. Slik er det med demokratiet, sier han.

- Ynkelig fra Kristin
- GÅR UT OVER ELDRE: - Jeg er redd for at fokuset på barnehage-løfte har gått ut over satsignen på eldreomsorgen, sier Frp-leder Siv Jensen til Dagbladet.no.
<B>- BØR SI FRA:- Heldigvis kan velgerne si fra hva de mener ved neste stortingsvalg, sier Venstres Lars Sponheim til Dagbladet.no.
RETORISK FLOKE: Valgforsker Frank Aarebrot mener at SV-lederen har rotet seg opp i en retorisk floke da hun lovte full barnehagdekning.