Ynkelige kryp

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De sto bare og flirte de mennene som Dagbladets Rønnaug Jarlsbo traff etter å ha utgitt seg på nettet for ei trettenårig jente. I deres syke verden hadde de åpenbart ikke stort å skamme seg over. De virket heller ikke spesielt brydd over å være avslørt, åpenbart i visshet om at å forsøke å friste en mindreårig til sex med en voksen i dag ikke rammes av loven. Det er bare konkrete handlinger av seksuell art som i dag kan gi grunnlag for tiltale, fellende dom og straff. Dette er bakgrunnen for at Redd Barna ønsker seg ny lovgivning som også gjør handlinger straffbare som har til hensikt å oppnå sex en gang i framtida.

Det er uten videre lett å støtte intensjonen bak disse forslagene. Den er å gjøre et alvorlig forsøk på å stanse jakten på barna i cyberspace der de mest aktive holder det gående femten av døgnets timer i strekk for å søke ut mulige ofre i tenåringenes chatterom. Men det er vanskelig å gjøre tanker og intensjoner straffbare, uansett hvilket område i livet det handler om. Det er grunnleggende at loven bare skal ramme handlinger, ikke uhåndgripeligheter som menneskets vrangforestillinger.

Det er i dag straffbart å ha sex med noen som er under 16 år. Straffbarheten øker om det skjer med en partner som er svært mye eldre, og dersom den mindreårige parten er fristet med godteri eller blir betalt kontant. Vårt inntrykk er dessverre at saker om sex med mindreårige ikke er svært høyt prioritert i politiet. Sakene om barneporno som har elementer av det samme slags misbruk og kriminelle hensikter, er blitt liggende lenge, eller er henlagt. Første skritt i arbeidet med å stoppe voksne som jakter på sexobjekter blant barn og tenåringer, er etter vår oppfatning å legge større politi- og påtalemessig innsats i å håndheve det lovverket vi allerede har.

Det kan heller ikke skade om samfunnet i stort, mediene absolutt inkludert, klarere gir til kjenne hvilke ynkelige kryp vi synes de er, slike som jakter på barn for å stjele barndommen deres.