REDDET: Yonni Barrios. Foto: AFP/Scanpix/Scanpix
REDDET: Yonni Barrios. Foto: AFP/Scanpix/ScanpixVis mer

Yonni vil tilbake til gruva

Takker nei til de mange feriene han får tilbud om.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Yonni Barrios er sliten etter en tung tid i gruvedypet i Chile, men har ingen ønsker om å reise på noen av de mange feriene han får tilbud om. - Jeg vil tilbake til gruva, sier han.

De 33 gruvearbeiderne, som er blitt verdensrømte helter, har fått mange tilbud om feriereiser og opplevelser som en vanlig chilensk gruvearbeider aldri vil ha råd til. Men Barrios vil bli hjemme.

- Jeg har brukt ganske mye tid 700 meter under jorda. Nå har jeg ikke lyst til å være 700 meter over jorda eller 700 meter vekk fra land, sa Barrios etter at han ble utskrevet fra sykehuset.

- Jeg vil hvile litt og så vil jeg dra tilbake til gruva, sier 50-åringen.

Historien til Barrios har vært omgitt av ekstra medieinteresse på grunn av trekantdramaet som omfattet ham selv, kona Marta Salinas, som han ikke har bodd sammen med på flere år, og kjæresten Susana Valenzuela.

Susana ga håp Kona bestemte seg for ikke å være til stede under redningsaksjonen fordi den andre kvinnen i Barrios liv også var der. Og Barrios selv gjør det klart at det var kjæresten som var i tankene hans de to månedene han var i mørket.

- Flere ganger mistet jeg nesten håpet. Men et menneske trenger en grunn til å fortsette å kjempe, og Susana var min grunn, sier gruvearbeideren. Fredag feiret de at han var hjemme igjen, sammen med familie og venner.

Under jorda fungerte Barrios som helsearbeider for sine gruvekamerater, fordi han hadde litt grunnleggende medisinske kunnskaper.

Kannibalisme De første 17 dagene etter at gruva kollapset var forferdelige, forteller flere av gruvearbeiderne. De levde på en liten skje tunfisk eller laks og en kopp vann om dagen, og sjakten var både varm og fuktig.

Men da redningsmannskapene nådde fram til dem med et bor, letnet situasjonen. Flere medier melder at arbeiderne vitset om kannibalisme, som mange av dem fryktet.

- Så fort hjelpen kom, ble det noe vi vitset om. Men bare da det var over, da de hadde funnet oss, forteller Richard Villarroel i et intervju med flere medier.

Alle unntatt to av gruvearbeiderne hadde i helgen reist hjem fra sykehuset der de ble undersøkt etter den spektakulære redningsaksjonen onsdag og torsdag.

Én får behandling for tannproblemer, mens den andre sliter med svimmelhet, opplyste sjefen for helsemyndighetene i regionen, Paola Neumann. De to blir trolig utskrevet en av de første dagene.

Jubelscener Familie, venner og naboer ventet utenfor da 28 gruvearbeidere ble utskrevet fra sykehuset fredag. Elleville jubelscener utspant seg da heltene med sine karakteristiske solbriller til slutt dukket opp.

Lengre intervjuer ville ingen av dem gi, men en og annen kommentar greide de mange hundre ventende pressefolkene å få ut av dem.

- Vi er da ikke popstjerner heller, vi er bare vanlige folk, sa 34 år gamle Edison Pena, gruvearbeideren som elsker Elvis og som ble kjent for sine daglige løpeturer nede i gruvegangen mens han ventet på redningen. Han har nå fått tilbud om å reise til Graceland, men sier han aller mest ønsker å besøke Miami.

Arbeiderne går nå en helt ny og annerledes tilværelse i møte, verdensstjerner som de er.

En strøm av invitasjoner og tilbud om intervjuavtaler, bok- og filmkontrakter renner nå inn hos de 33, sammen med tilbud om sponsoravtaler og gratisreiser verden rundt.

- Deler inntektene Ifølge slektninger skal arbeiderne ha blitt enige om at alle inntekter som den unike historien bringer arbeiderne, skal samles og fordeles likt mellom dem.

Men muligheten til store inntekter og nye opplevelser garanterer ikke for en lykkelig framtid. Flere psykologer har advart at traumet de har opplevd, kan forfølge dem i mange år, og at flere av dem kan komme til å streve med å leve et normalt liv.

(NTB)